Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

O partidă amuzantă

Evident este amuzantă pentru mine, cel ce a cîștigat-o. Cu siguranță adversarul meu nu a găsit-o deloc amuzantă. Acest adversar este un japonez despre care știu doar că joacă pe IGS, server cunoscut ca Pandanet Go server. Aici acest jucător este cunoscut ca jinsan și este de o tărie apropiată mie, pe care îl bat ușor cînd sînt atent dar care mă bate multe partide la rînd cînd mă încăpățînez să joc în stilul meu aventuros și fără să analizez fiecare mutare cu atenție.

Jinsan are obiceiul să ceară revanșa cînd pierde, dar și cînd cîștigă vrea să mai joace fiindcă sînt un adversar la care cîștigă lejer. În plus mai și experimentează mutări ciudate care mă bagă în vrie. M-am amuzat de cîteva ori să fac și eu deschideri aiuristice, dar la care scos din formele cunoscute, tot eu pierdeam. Și făceam asta în serii lungi. Eram o adevărată bomboană pentru jinsan pentru că îi dădeam o grămadă de puncte la rating. Mie nu îmi păsa de rang, deci toată lumea era fericită. Apoi am vrut să joc atent și să îl readuc cu picioarele pe pămînt, demonstrînd că sînt mai țestos decît el, dar nu am reușit să fac nimic, pierdeam partidele una după alta. În plus se pare  că eram doar noi doi pe server pentru că nu mai peste el dădeam. Începuse să mă enerveze că pierd. Chiar am început să joc mai puțin. Apoi n-am avut timp o vreme.

Săptămîna trecută dau iar de el și zic să fac altă partidă ciudată, Voiam să iau toate colțurile în mic apoi să îi rad tot moyoul uriaș de pe centru. Ideea mi-a venit în clipa cînd el a mutat primul, fiind cu negrul. Trebuie să precizez că partida este bună doar pentru a învăța cum nu trebuie să joci, pentru că amîndoi am jucat cît de prost s-a putut, eu cîștigînd doar pentru că el a făcut mai multe greșeli.

Începutul planului.

Ca să nu iau colț, am pus o mutare care să contracareze parțial tăria deja creată.

planul a continatP

Planul a continuat, chit că acum poziția m-a obligat să iau un colț care pare un pic mai mare.

Dar care în final e chiar mai mic. Apoi am uitat de plan și am intrat primul într-un colț, dar am reparat la mutarea următoare.

Planul a mers perfect. Eu am cam douăzeci de puncte sigure, dar negrul are un moyocare valorează vreo 70 sau 80 de puncte. În mod normal asta este o partidă pierdută. Dar tocmai ăsta este farmecul, să cîștigi partide pierdute. Și nu e greu. Cel ce se simte în față se lasă pe o ureche și cedează puncte ușor iar cînd își dă seama că e în urmă, e prea tîrziu, nu mai este timp de recuperat.

În colțul în care mă instalasem primul negrul greșește pentru prima dată și îmi face cadou un grup de șase piese și teritoriul înconjurător.  Mai mult de jumătate din avantajul său a plecat, plus că am și deschidere către piatra mea stingheră care este o pradă ușoară. Tot ce trebuia să mai fac este să mă scurg spre piesa stingheră de la grupul solid.   douăzeci de puncte sînt ușor de erodat la un teritoriu atît de deschis.

Dar m-a lăsat presat apoi tăiat și a trebuit să încerc să fac viață, ceea ce nu am reușit.  O piatră moartă a devenit un grup mort, 25 de puncte nu doar unul. În plus și pe partea cealaltă am reușit să mă las tăiat. Am mai dat vreo trei mutări forțate, și în poziția asta partida cam e de cedat, negrul e în față cu vreo 50 de puncte și prea mult nu se mai poate reduce. o conectare a celor cinci piese albe era sinucidere deci nu a rămas decît o încercare de a invada cu speranța unei înfiltrări masive.

Negrul a reușt să taie două pietre, dar spre surpriza lui s-a trezit cu un grup de peste zece pietre mort. Situația s-a întors brusc.  Mutări de apărare precum C15 sînt total inacceptabile. Chiar dacă lăsa două pietre tăiate, adică vreo zece puncte, cu G15 putea încerca să facă viață.

Eram în față confortabil, dar de amuzament am mai dat ceva mutări forțate. Nu am reușit tăietura de la O13, care speram să îmi dea ceva ajiuri interesante.

Dar am prins P16 care nu rezolva nimic dacă era contracarată cu P15. Negrul răspunde greșit la N14.

Speram la un snapback care acum e ratat piesele tăietoare fiind în atari. L-am dat, fără să văd că nu merge. S13 trebuia să mut, fiind un tesuji. Dar nici negrul nu a văzut, a răpuns inutil și am pitud da acel tesuji la care se apără în cel mai greșit mod posibil. Conectează la T12 care îmi permite Q14, dezastru, șase pietre pierdute plus grupul meu mort înviat. O mutare la A nu funcționa pentru că grupul alb captura T14 și se lega.

Cea mai bună soluție ar fi fost P15, ceea ce ducea la ko.  Oricum chiar și fără aceste ultime greșeli, pierdea cu 30 de puncte dacă grupul alb rămînea mort.

Mai jos este partida în întregime unde puteți vedea pas cu pas cum o partidă cîștigată cu 50 de puncte poate deveni una pierdută cu 100 de puncte.

 

Download SGF

 

Categories: Incepatori, Partide Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive