Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Vrei să programezi în Go?

Nu, nu este o glumă, și nici nu s-a descoperit că jocul de Go este un antic limbaj de programare.

Dar eu am descoperit că Goul este un limbaj de programare. Adică aceste două litere au fost alese ca nume și pentru un limbaj de programare, deși în limba engleză exista destulă aglomerație pe acest cuvînt.

Cîndva, acum vreo două decenii, inginerii Robert Griesemer, Rob Pike, și Ken Thompson, au decis să creeze un nou limbaj de programare. Există peste o mie de limbaje de programare, dar asta e, cei trei au decis că mai este nevoie de unul. Și pentru că limbajul avea nevoie de un nume, nu știu de ce, au ales Go. Noi cu jocul nostru nu am avut de ales, numele vine din adîncul istoriei japoneze, și a intrat în coliziune cu omonimul din spațiul limbii engleze. Cei trei lucrau la Google și și-au inspirat botezul copilului lor din cine știe ce, poate din numele tatucului lor. Bine că nu au ales Goo. Dar Go este atît de folosit din cauza verbului din engleză, și din cauză că fiind doar două litere e de așteptat să coincidă cu o mulțime de alte acronime. Deci ciudată lipsă de inspirație pentru niște tipi atît de înteligenți, capabili să creeze un limbaj de programare. Puteau alege orice altceva. De altfel ulterior numele a evoluat în Golang, cu siguranță din cauza supărătoarei omonimii. Faza amuzantă e că în aceeași perioadă a fost anunțat alt limbaj de programare numit Go! Autorii acelui program fiind deja cunoscuți cînd Go a fost anunțat, au solicitat Google să schimbe numele pentru a evita confuziile. Cei de la Google n-au percutat, dar un an mai tîrziu au închis subiectul spunînd că oricum sînt multe alte produse informatice numite Go, și nu este o problemă, și că în lunile trecute nu a existat confuzie între cele două limbaje, așa că situația este doar ”nefericită”.  Iată deci că e chiar ciudat că nu au ales de la bun început Golang, sau chiar Lango. Lingo de exemplu există. Sau puteau alege Gopher (Hîrciog), care este de fapt mascota lor, și pentru o vreme logoul lor.  

Pentru noi chiar este un simplu fapt divers. Dar cred că merită menționat. Noi studiem Goul pentru a ne antrena creierul, pentru a ne lărgi orizonturile. Și citind acest articol aflăm chestii interesante, precum cursurile gratuite care au fost și cauza faptului că am aflat de acest limbaj de programare. Un amic mi-a atras atenția asupra acestor cursuri crezînd că e vorba despre programarea jocului de Go.

Categories: Diverse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmează

 

 

 

               

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Articole recente

Arhive

Categorii