Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Goul printre figuri de stil

Titlul ales e tras la plesneală pentru că nici nu știu prea bine ce e aia figură de stil, și dacă e o traducere corectă a englezescului trope. văd că trope ar fi figure of speech, dar pe care nu aș traduce ca figură de stil

Articolul meu a venit după ce am văzut acest articol, care apare pe acest sit, TVtropes, de care nu am mai auzit pînă acum, așa cum nu am auzit de trope.  Ca să înțeleg ce e aia trope am căutat definiții, care nu m-au luminat, așa că am căutat sinonime, o listă fiind, analogie, simbol, emblemă, similitudine, metonimie, imagine, alegorie, personificare. Mda, tot nu m-am lămurit, și acum, ar trebui să recitesc definiția alegoriei, pentru că deși știu ce e aia, dacă mă pui să explic ce e, m-ai prins cu mîța în sac, iar de metonimie oi fi auzit cîndva, dar evident că am uitat ce e aia. Oricum, după atîtea definiții, aș putea spune că trope ar fi o figură literară, sau poate mai corect spus, un procedeu literar.

Revenind la TVtropes, constat că este un fel de Wikipedia, dar cumva cu orientare pe ficțiune în timp ce wikipedia are orientare pe fapte, dacă se poate spune așa. Inițial situl se axase numai pe TV, dar ulterior și-a lărgit orizontul și către literatură și nu numai.  TVtropes se referă la Wikipedia ca fiind cealaltă Wiki, ca și cum ar fi doar două, (care contează).

Și revenind la articolul în cauză, pe care îl credeam ca fiind o menționare a Goului în televiziune, este de fapt un articol de prezentare a Goului, o prezentare care deși este succintă, echivalentul a vreo două pagini standard, este cuprinzător, acoperind o mulțime de aspecte, de la reguli la istorie și pînă la AlphaGo.

Pagina este suplimentată cu mai bine de o duzină de alte trope cu care este în relație.

Probabil că această prezentare nu își avea locul în categoria Goul în cărți și filme, dar Goul este menționat ca fiind folosit uneori ca alternativă pentru figura artistică, Smart People Play Chess. Adică oamenii inteligenți joacă șah. Păi da, a întrerupe cursul filmului cu o explicație care să prezinte spectatorului că personajul este inteligent, nu prea e eficient. Dar strecurînd o tablă de șah sau de Go în scenă, dă de înțeles că posesorul este inteligent. Și nici nu e nevoie ca să se joace pe ea. e suficient să fie în scenă.

Articolul conține și cîteva exagerări, dar în rest este foarte bine alcătuit. Prima ar fi că Goul a fost inventat cu 5500 de ani în urmă. Versiunea pe care o știm noi, e cu vreo 4 mii de ani vechime, dar care se pare că e un pic exagerată. Și aici dintr-un foc se mai pun din condei așa vreun mileniu jumate. Dar hai că e istorie veche și controversată, nu se știe prea bine, sînt speculații. Dar la AlphaGo se spune că programul a fost antrenat studiind zeci de milioane de partide jucate de oameni, și miliarde de partide jucate împotriva sa. Oricum,  chiar dacă memoria mă înșeală, eu știind de ceva zeci de mii, situl deepmind menționează doar mii. Cît despre miliardele de partide jucate contra sa, deși nu rețin să se specificat cîte partide a jucat, ci doar cît timp, știu că un miliard e destul de mare, deci cam improbabil. La șah s-a dat ceva numere și se zicea de milioane, și să nu uităm că șahul are de vreo patru ori mai puține mutări. Dar ăsta e doar un detaliu minor.

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive