Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Sora

Nu, nu este vorba de Sorin Sora, ci de Sora de la OverDrive.

Sora este o aplicație care poate fi un instrument util în promovarea Goului.

Detaliul care mi-a atras atenția este o încercare de a face cărțile la fel de populare ca jocurile video, folosind mecanismele care fac aceste jocuri atît de atractive. Evident, jocurile sînt atractive prin ele însele ca jocuri, dar platformele online, precum Fortnite se folosesc și de alte tactici precum o serie de bonusuri, scoruri, insigne și alte gratificații oferite oferite pentru diverse stagii în progresul realizat în citirea cărții. Pare o capcană precum cea  de a oferi premii pentru a atrage copii să joace Go. De acord, ar trebui să joace pentru plăcerea de a juca, dar pînă acolo metoda gratificațiilor este una de succes.

Și Goul are această metodă implementată sub forma rangurilor. Dar avansul este atît de lent încît mulți începători renunță înainte de a da de gustul avansului în rang.

Cînd am citit despre această metodă am realizat instant că ar fi foarte potrivită și pentru promovarea și studiul Goului de către începători, avînd în vedere că OverDrive oferă platforma ca sursă deschisă. Mulți editori au și sărit asupra oportunități și au început să o folosească.

Evident, este distanță lungă de la observarea oportunității pînă la fructificarea ei, dar asta nu trebuie să ne descurajeze. Putem să ne descurajăm și mai încolo, nu e nici o grabă.

Primul pas a fost să testez aplicația. Deși este gratuită, din nefericire OverDrive pare a fi o entitate care merge pentru profit în viteză maximă după cum îi spune numele. Banii pentru Sora cred că vin prin școli, care probabil cumpără licențele pentru folosirea aplicației. Ca să poți folosi aplicația ai nevoie de un cod de la o școală din zona ta, și în zona mea se vede că nu e nici o școală care să o folosească. Dar din fericire se oferă o perioadă gratuită de testare școlilor interesate. Și iată-mă înscris ca personal tehnic al școlii pe care o reprezint în zonă. Asociația de Go Brăila e și o școală. E drept una mai mică.

La prima vedere aplicația este atractivă. Personal m-am cam împiedicat de scrisul mărunt, dar piedica e ceva personal, cei cu vedere bună probabil putînd citi fără probleme. Dar cărțile testate sînt o combinație de text și audio, ceva în genul cărților pentru copii, care au imagini mari acompaniate de texte scurte, ceea ce este excelent pentru inițiere în Go.

În materie de gratificații nu am găsit mare lucru, ci practic o statistică cu numărul de pagini sau cărți citite. Dar probabil mai există altele pe care nu le-am descoperit, sau sistemul este încă în dezvoltare. Pentru cei ce vor să testeze, dar nu au dispozitive mobile pe Android, pot testa în browser pe https://soraapp.com

Oricum, platforma mi se pare foarte utilă, și merită avută în vedere, mai ales pentru că este sursă deschisă.  Drept e că nu am găsit unde este această sursă, dar asta rămîne de rezolvat.

Dacă e cineva interesat, aștept comentarii.

Categories: Promovare, Resurse Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive