Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Analiza partidelor cu Leela pe OGS

Oricine își poate instala Leela pe calculator și analiza propriile partide sau ale altora. Dar din cîte văd, cam depinde de puterea calculatorului cît de bine joacă.

De acum, dacă nu ai un calculator cu greutate, poți obține analize ale propriilor partide dacă ai un cont de OGS, și în plus ești și susținător al sitului, adică dacă ai donat o măslină, ceva acolo. Întîmplător, eu chiar am devenit susținător acum vreo lună, după ce am analizat serverul vreo juma de an și am văzut că merită ajutat. Eu am decis că ar merita un euro pe lună, adică 12 pe an, că nu se face să plătești lunar o sumă simbolică. Dar pentru că au sume prestabilite pe o bară de progres, și nu am putut alege 12, s-au ales doar cu zece. Poți ale să plătești lunar, anual, sau o singură dată. Pe lună poți alege de la 1 la 100, iar anual sau o singură dată de la zece la o mie. Era mai puțin, dar s-a ridicat limita pentru că au fost introduse trei noi categorii de susținători. Asta pentru accesul la diverse adîncimi ale analizei.

Cele trei noi categorii de susținători sînt, evident, kyu, dan și pro. Donațiile mici, cele tipul la care am optat și eu, oferă statut de susținător simplu, și analiza este pe rețea de 15X192 cu 200 de iterații, ceea ce duce tăria analizei la nivel de jucător dan tare. Nu am idee ce este acea dimensiune a rețelei, probabil matricea rețelei neuronale, iar iterații sînt playouts, adică partide/variante jucate pînă la capăt.  Numărul de iterații pentru categoria kyu este de patru ori mai mare, 800 și asta duce tăria de joc la nivel profesionist, dar contribuția minimă pentru aceasta este de 3 euro pe lună, sau 30 pe an ori o singură dată. Categoria dan, la 5 respectiv 50 pe an îți oferă o tărie a analizei de nivel profesionist tare, cu un număr dublu de playouts față de categoria kyu, și anume 1600 pe aceeași dimensiune a rețelei ca la Kyu și susținător simplu. Nivelul cel mai avansat, cel pro, cu preț dublu față de dan, 5/50 oferă o putere analizei peste nivelul profesionist tare, cu același număr de playouts, 1600, dar pe o rețea de 40×256. Am o nedumerire la ideea de plată unică. Se poate înțelege că plătești o dată și ai statutul selectat pe timp nelimitat. Dar probabil diferența față de anual este că la anual plata e recurentă, deci plătești automat cînd expiră, iar la o dată, nu e nelimitat, ci cazi la nivelul de abonat simplu cînd expiră. Un mic truc există totuși, pentru că poți alege să plătești cu Lire, USD, sau canadieni, ori chiar ruble.  Toate au aceeași sumă cu excepția rublei care este multiplicată cu 50. Evident a fost oferită opțiune pentru valutele majore, ca să alegi valuta pe care o folosești, și nu e nevoie de conversie, care te costă. Dar dacă ești britanic, și alegi canadieni, te scoți aproape la jumate și sigur conversia este cu mult mai puțin. La ruble de asemeni este mult mai convenabil, pentru că un euro face vreo 72 de ruble, deci te scoți mai bine cu 50 de ruble decît chiar cu un USD, dar tot ceva mai bine e în canadieni.

Analizele le poți face pentru toate partidele tale, dar presupun că e vorba de cele jucate de tine pe server, nu și dacă le încarci. Nu poți solicita analiza unei partide pe care a jucat-o altcineva. Dar poți vizualiza analiza oricărei partide deja analizate, pentru că analizele sînt stocate pe server și oferite oricui are acces la partida respectivă.

Din cîte se vede este o ofertă destul de interesantă, și chiar aș fi curios să văd diferența dintre analiza minimă și cea maximă. Probabil voi risca zece euro și voi testa cîndva. Chiar sînt curios, cum se procedează dacă eu joc cu un susținător pro, și fac analiza înaintea lui, sau el înaintea mea. Celălalt face o analiză paralelă, sau nu mai are posibilitatea?

Despre analiză în sine este mai mult de vorbit așa că o voi face cu altă ocazie.

Categories: Resurse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive