Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Cam ce oferă OGS cu Leela

Mai văzusem vreo două unelte pe internet pentru analiza partidelor cu ajutorul Inteligenței Artificiale, dar deși interesante, nu mi se păreau extraordinare. Sau poate nu am înteles eu cum stă treaba cu ele. Astfel, cînd am auzit de această implementare nu am fost tocmai entuziasmat.

Ulterior, fiind susținător al sitului mi-a apărut analiza fără să o solicit, am acceptat-o și mi-a plăcut.

Practic sînt două secțiuni, între care poți comuta cu ajutorul unui mini meniu.

Una este un grafic în care vezi cum a evoluat partida în privința șanselor de victorie. Graficul arată cam așa:

Procentele din stînga sînt pentru negru, deci cînd negrul are peste 50% șanse de cîștig linia graficului va fi în jumătatea de sus. De altfel este scris negru și alb, dar este cumva contraintuitiv cînd vezi că albul are șanse de peste 90 %, iar linia graficului e aproape de zero.

A doua secțiune e mai simplă, și anume prezentarea celor mai bune trei mutări din partidă.

Practic aceste mutări pot fi văzute și în grafic în punctele unde sînt schimbări majore de probabilitate, dar astfel sînt punctate mai bine, plus că se dă o secvență alternativă, probabil optimă pentru cum ar fi trebuit să decurgă partida.

 

În afară de aceste două elemente, pe parcursul întregii partide putem vedea pe lîngă mutarea următoare a partidei marcată cu un triunghi, alte șase mutări marcate cu A-F, probabil cele mai bune șase mutări posibile în acel moment.

Aici trebui să mă mai documentez, pentru că doar ghicesc că cele șase mutări sînt indicate ca fiind cele mai bune continuări. De asemeni, mutarea următoare este estimată sub grafic cu numărul de procente de șanse de cîștig în plus sau minus.

 

Cam asta este tot, și poate că din anumite perspective nu se merită cei cîțiva euro oferiți pe lună, dar pentru cei puși pe studiu probabil se merită măcar pentru o perioadă.

Pentru a termina prezentarea, trebuiă să mai precizez că lîngă butonul pentru mini mewniu este un buton pentru informațiile despre analiză, iar în dreapta 15X192 este dimensiunea rețelei. Acolo vom vedea 40X256 doar dacă analiza este făcută de un susținător pro.

Am observat și o neconcordanță între grafic și șansele afișate în bară. În partida aleasă de mine pentru a ilustra acest articol, https://online-go.com/game/15853865, începînd cu mutarea 100 șansele albului în bară șînt estimate pe la 95-99 procente, și graficul corespunde pentru cîteva zeci de mutări. Dar apoi graficul prezintă destul de multe vîrfuri care arată cam pe la 50 sau chiar mai puțin, deși în bară nu se coboară mai mult de 90-85. Probabil este vorba de două estimări diferite în funcție de adîncimea analizei.

Concluzia este că jucăria este atractivă, și că cu siguranță pentru o lună voi contribui cu zece euro pentru a vedea cam ce se întîmplă la analiza cea mai profundă.

Categories: Resurse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive