Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Finala Campionatului European 2019

După cum se poate vedea pe pagina cu parcursul Campionatului European de anul acesta, noul campion este Ilya Shikshin. De fapt nu este chiar nou, pentru că a mai fost campion de cinci ori, deci anul aceșta recîștigă titlul și face un total de șase. Era să mă arunc să spun că probabil are cele mai multe titluri, dar înainte de a mă arunca am verificat. Și am constatat că este abia al treilea la număr de titluri. Pe primul loc este Jürgen Mattern din Germania, pe atunci cea de vest. Exact acum 40 de ani obținînd ultimul titlu, mai precis al optulea. Și mai este și Alexandr Dinerchtein, care acum zece ani obținea al șaptelea titlu.

Mai jos puteți vedea partida pe care Ilja a cîștigat-o la jumătate de punct.

 

Download SGF

 

Cine a fost atent a văzut că prima dată am scris Ilya, iar a doua oară Ilja. Motivul este că am văzut pe cineva întrebînd în comentarii, iar altcineva răspunzînd că ambele sînt corecte. Cam ciudat, aș fi crezut că e corect așa cum scrie în pașaport. Dar pentru că nu am acces la acel document, verific pe Pandanet, unde joacă la echipe, și e Ilya, verific pe EGD că e și mai oficial, și e Ilja. Verific pe eurogofed.org la lista de profesioniști, că e și  mai oficial, și e iar Ilya. Ba mai mult, în lista cu învingătorii în campionat, apare inițial ca Ilya, dar în 2016 și 2017 ca Ilja. Ultima sursă https://senseis.xmp.net/?IljaShikshin, spune Ilja, dar ne lămurim că este de fapt Илья, deci transcrierea fonetică are probabil două versiuni acceptate.

Dar să revenim la partidă. Comentariu oferit pe Twitch de Stephen Hu, Cornel Burzo, și Rob van Zeijst, poate fi urmărit mai jos.

Watch European Championship 2019 – Semifinals: Ilya Shikshin 3p vs. Lukas Podpera 7d – Commentary by Cornel Burzo & Stephen Hu from EuropeanGoFederation on www.twitch.tv

Partida a fost atît de strînsă încît chibiții care urmăreau cu Leela spuneau că șansele alternau drastic pentru un jucător sau altul după cum ratau cu un punct varianta cea mai bună.

În yose, cînd erau mai puțin de zece mutări, mai toată lumea îl vedea pe Artem ca nou campion. Probabil că cu secvența optimă cîștiga cu jumătate de punct. Dar se vede că a ratat un punct și Ilya nu l-a iertat.

Rob chiar l-a admonestat pe Stephen că a vorbit atît de mult încît nu i-a lăsat timp să numere :).

Ar fi bună aici și o analiză mai detaliată, probabil chiar una AI. Așteptăm să vedem ce apare. Personal sînt curios care din ultimele zece mutări la costat pe Artem titlul.

 

Categories: Concursuri, Partide Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive