Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Dieta campionilor

Încă o poveste care aparent nu are legătură cu Goul. Dar are, cu Goul de performanță. Oricine știe că performanța fizică afectează performanța intelectuală. Evident la nivel amator mult mai puțin, ba chiar anecdotic de multe ori se sabotează jocul în concurs preferîndu-se nopțile pierdute cu prietenii, dintre care cel mai bun fiind alcoolul. Și se mai întîmplă să vină la partidă cu întîrziere, joacă în byo-yomi, epuizat și mahmur și cîștigă. Și astfel se întărește mitul urban al miraculosului alcool.

Dar povestea de mai jos este o dovadă a contrariului. În plus mai dezvăluie din secretele campionilor în materie de dietă și condiție fizică. Nu este povestea unui campion de Go, ci al unuia de șah, Fabiano Caruana, și nu unul oarecare, ci numărul doi mondial. Dar chiar dacă este vorba de șah, legătura dintre condiția fizică și performanța intelectuală este aceeași.

Puteți citi articolul integral la adresa,  https://www.espn.com/espn/story/_/id/27593253/why-grandmasters-magnus-carlsen-fabiano-caruana-lose-weight-playing-chess

Aici voi aminti doar cîteva detalii, primul fiind că partenerul de antrenament a lui Caruana, este un român, Cristian Chirilă, deasemeni șahist, chiar puternic, fiind undeva în top 500 mondial.

Se menționează și că în ură cu ceva decenii chiar la top se practica alcoolul și nopțile pierdute în timpul competițiilor, practică abandonată în ultima vreme.

Articolul continuă cu povestea lui Magnus Carrlsen numărul unu mondial la șah, care în urmă cu doi ani după ani buni de supremație a observat tineretul venind din urmă. A cerut sfatul specialiștilor, sfatul fiind foarte simplu. Renunțarea la sucul de portocale în timpul competițiilor. Fusese o practică bună, pentru aportul de zahăr, dar organismul său nu tocmai performant ca în anii precedenți nu mai poate procesa zahărul la fel de bine, ceea ce a dus la o mai bună performanță.  Înlocuind sucul de portocale cu lapte și derivate lactate a reușit să treacă prin competiții cu niveluri mai scăzute de oboseală.

Asta a fost doar începutul, pentru că pregătirea fizică și dieta este mult mai complexă. Printre altele și-a perfectat și statul pe scaun.

 

Categories: Diverse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive