Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Povești cu ceasuri

Ne este încă proaspătă în minte întîmplarea cu Mateusz Surma și ceasul nărăvaș. Unul dintre comentarii, suna cam așa. Ce ar fi dacă într-o partidă profesionistă unul dintre jucători apasă pe ceas cu o secundă mai tîrziu. Pierde partida nu-i așa? Problema acolo era că Mateusz apăsase mult mai devreme, nu mai tîrziu, și încă tot nu înțeleg cum cineva lucid și onest poate face  un astfel de comentariu.

Oricum, aici nu mai este vorba despre acea măgărie, ci de ideea de a pierde la timp, pe bune. Și nu într-o partidă de amatori ci una de profesioniști. A apăsa pe ceas nu necesită abilități majore, ci doar un pic de atenție. Probabil orice jucător a pierdut ceva minute uitînd să apese pe ceas în primele sale partide cu timp. Și poate chiar și mai tîrziu, dacă o partidă captivantă l-a prins atît de tare încît toată atenția sa era concentrată doar pe goban, orice altceva din exterior devenind fără valoare.

Dar la nivel profesionist acest lucru nu ar trebui să existe. Cu siguranță, pot apărea situații complicate cînd gestionarea timpului este problematică. Nu te poți decide asupra mutării, amîni pînă în ultima secundă, te poticnești, și na, îți cade stegulețul. Dar să muți și apoi să uiți să apeși pe ceas cînd ești la ultima perioadă de byo-yomi, chiar este tragic. Și tocmai s-a întîmplat într-o partidă profesionistă. secvența video este mai jos.

Victima propriei neatenții este adversara tinerei Sumire Nakamura. Ea a capturat două piese, dar a uitat să apese pe ceas, care imperturbabil i-a spus că a pierdut.

Unii chiar nu au înțeles ce s-a întîmplat, crezînd că Sumire a pierdut deși apăsase pe ceas, care nu a funcționat. Ideea este că Sumire a mutat, deși ceasul număra ultimele secunde ale adversarei. Faptul că Sumire a mutat, a intrigat pe mulți, care s-au întrebat dacă observase că adversara nu apăsase pe ceas. Dar acum ce era de așteptat de la ea? Să anunțe adversara? Nu cred că există așa o regulă. Să aștepte liniștită să fie numărate toate secundele? După cum se pare, probabil a crezut că este propriul său byo-yomi. Dar se poate interpreta și că a mutat cu intenția de a distrage atenția adversarei, care putea într-un final observa că îi merge timpul și să mute în ultima secundă. Comentatorii spun că Sumire oricum cîștiga cu jumătate de punct. De asemeni se poate spune că a încercat să salveze situația crezînd că apăsînd pe propriul ceas va opri cronometrul oferind posibilitatea continuării partidei în mod normal.

Secvența video a fost publicată pe FB într-un grup de discuții, și evident a provocat comentariile de rigoare. Oamenii se întreabă dacă Sumire știa că adversara nu a apăsat pe ceas, avînd în vedere că s-a uitat la ea înainte de a muta. Mie mi se pare că s-a uitat și la ceas cînd a mutat. Dar care au fost gîndurile sale numai ea știe, și probabil și vreun reporter dacă a întrebat. Din păcate, nu apar prea multe detalii despre partidă și nu am idee în ce concurs s-a jucat, și care au fost ecourile întîmplării.

Dar printre comentarii a apărut și o referință la o partidă în care chiar Cho Chikun a pierdut la fel. Era într-o poziție cîștigătoare, dar pentru că decisese următoarea sa mutare nu se mai uita la tablă ci se relaxa privind în jos, și nu a auzit cînd adversarul său a mutat. A auzit cînd arbitrul a început să numere, și chiar se mirase că și adversarul său este în byo yomi pentru că nu remarcase să i se fi terminat timpul. Și încă confuz, a întrebat dacă este rîndul său la mutare, dar pînă să se lămurească situația, timpul deja se terminase. Toată lumea a fost consternată, inclusiv arbitrii și adversarul său, pentru că așa ceva nu se mai întîmplase. Eu aș fi curios să știu cam care a fost sunetul provocat de plasarea ultimei pietre, și dacă a fost identic cu al celorlalte mutări din partidă.

Partida a fost cea de a doua din ediția a 50 a a Titlului Oza. O puteți vedea mai jos.

 

Download SGF

 

 

Categories: Diverse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive