Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Inteligența Artificială, ultima invenție a umanității

Ar putea fi groaznic, sau ar putea fi extraordinar, nu este încă sigur, dar un lucru este sigur, nu o vom controla noi. Este opinia lui Elon Musk despre ultima invenție a omenirii.

Și este ultima invenție, pentru că după ce vom termina de inventat mintea artificială, ea va inventa orice altceva pentru noi, ceea ce ar fi extraordinar, sau poate că ne va ucide, caz în care tot nu vom mai inventa nimic.

Cele două afirmații apar într-un scurt film de doar 20 de minute publicat pe canalul youtube Aperture. Este un canal tînăr, cu doar vreo 20 de filme, realizat de o singură persoană, dar sînt filme bine realizate, într-un mod lucid.

Și mai departe se spune cum a bătut IA pe Lee Sedol la Go. E ca și cum inteligența artificială a început cu Goul. Nu, nu a început doar cu Goul, ci și cu recunoașterea facială, prelucrarea grafică, motoarele de căutare și multe altele.

Oricum, ideea e că în film se vorbește despre Go, deci iată-l inclus aici la categoria diverse.

De dragul discuției aș putea contracara îngrijorarea lui Elon că nu noi vom controla Inteligența Artificială. Adică  nu noi vom lua deciziile importante în ceea ce ne privește. Dar deja asta se întîmplă de cînd lumea. E drept că cei ce au luat deciziile au fost tot oameni.  Dar nu oamenii au luat deciziile, cel puțin nu individual. Nimeni nu vrea să se ducă la război, cu excepția celor deraiați mintal, dar războaiele niciodată nu au fost evitate, doar cel mult amînate.

Și nici astăzi nu luăm noi deciziile, nu noi controlăm ce se întîmplă, ci doar cîțiva din vîrful piramidei, și nici măcar nu se poate spune că respectivii sînt inteligenți și responsabili. Elon chiar a ajuns acolo în vîrful piramidei, dar nu a putut controla nimic. Deci care e diferența? Măcar vom ști că ne distruge logic 🙂

Și pot contrazice și că va fi ultima invenție a umanității. Umanitatea a inventat robotul în urmă cu milenii, (asta pentru măcinat, cînd faci făina la moară, dar în casă tot mai rîșnești cîte ceva) adică a inventat sclavul mecanic care să muncească, robotească în locul lui, fizic. Dar omul a continuat să muncească fizic, chiar dacă preponderent muncește mașina în locul lui. Muncește de plăcerea de a crea ceva, sau de plăcerea de a se mișca. La fel și cu invențiile, omul va inventa din plăcerea de a inventa, așa cum și noi încă jucăm Go, chiar dacă mașina a jucat probabil aceeași partidă cîndva, efemer, jucînd contra sa.

Categories: Diverse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive