Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

12 Monkeys (2015-2018)

12 Monkeys este un nume cunoscut, dar aici nu este vorba despre 12 Monkeys din 1995, în care ținem minte că a jucat și Bruce Willis. Aici este vorba despre 12 Monkeys un serial realizat două decenii mai tîrziu după aceeași idee.

Din prima serie, mai precis în episodul patru, ne întîlnim cu Goul. Chiar titlul episodului, Atari, ne duce din start la ideea de Go, care este mai probabil să aibă legătură cu acțiunea filmului decît celebrul omonim din domeniul tehnologiei informației.

În primele minute ale episodului, unul din personajele principale, Jose, menționează că sînt atari.

Cînd Cole își exprimă nedumerirea,

Jose îi explică că este un joc.

Pe care l-a jucat cînd era mic.

Și că atari înseamnă că nu mai ai opțiuni. Mutări.

Mai ai doar o singură mutare, indiferent dacă îți place sau nu.

Cole, băiat deștept pricepe că nu e un lucru bun să fii în atari.

Jose îi confirmă. Ferește-te de atari frate.

Nu cu mult mai tîrziu, în același episod, Jose se găsește înconjurat de mitraliere.

Scenă la care se revine din diverse unghiuri.

Cîteva episoade mai tîrziu Jose află că are un fiu de 5 ani, căruia îi povestește despre magicul joc de Go. Nu are timp să îi explice prea multe, furat de acțiune, dar cînd revine îl găsește pe puști jucînd  Go cu mama sa.Peste vreo două episoade îl surprindem pe ăl mic jucînd Go cu altcineva de seama sa.

Mai tîrziu, prins în timp, cu mulți ani înainte de a se fi născut, Jose are nevoie de o identitate și își alege ca nume un alt termen din Go. Seki.

Despre cît de mult se pricep la Go realizatorii, nu putem spune multe pentru că nu există poziții inteligibile pe goban. Tot ce putem vedea e că se preferă piese stil japonez, chit că uneori sînt roșii.

Serialul este interesant, deși evident suferă de problema serialelor, adică acțiunea este zeamă lungă și se bate multă apă în piuă. Tema clasică a călătoriei în timp în încercarea de a salva omenirea este pipăită din toate unghiurile, ajungîndu-se constant la concluzia că nimic nu poate fi schimbat. Dar acțiunea este suficient de bine condusă pentru a ține spectatorul în priză.

Deci Goul nu este tocmai în prim plan, dar este prezentat suficient de inteligibil pentru a deschide apetitul cuiva predispus.

În acest moment sînt la finalul primei serii. Dacă mai apar scene, voi reveni și voi completa.

 


În seria a doua, episodul trei, Jose este în spatele gratilor, iar, dar acum este vizitat de fiul său, cu care joacă o partidă de Go.

 

Poziția de pe tablă pare realistă pentru jucători care abia au prins regulile jocului, dar  nu  sînt prea avansați. În plus, fiul său, Sam, tocmai plasează o piesă acoperind inutil un ochi în mijlocul unui imens grup. Jose îl laudă pentru tăria sa de joc, ceea ce dovedește că nimeni pe acel platou de filmare nu are idee despre cum se joacă Goul.

 

 

 

 

 

 

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive