Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Goban electronic

Am vorbit adeseori despre gobanuri avangardiste, în principiu pe tema notării partidelor. De la propriile mele fantezii pînă la produse ieșite deja pe piață, sau prototipuri ori doar planuri ale altor entuziaști. Avansul tehnologic face ca varianta cu cameră de luat vederi și analiză grafică să fie cea mai valabilă soluție, dar soluție care cam întîrzie să se răspîndească, deși există.

Probabil ar mai merge ceva cu o folie cu senzori, ceva în genul touch screen, care să fie aplicată pe gobanul clasic.

Dar iată că există o nouă ofertă de goban electronic, care nu doar că detectează mutările, dar chiar și joacă, și bate orice mișcă pe Terra cu ajutorul unui program de jucat Go bazat pe inteligență artificială.

Mai jos vedem prima întîlnire a unei jucătoare profesioniste cu această jucărie.

Este vorba de Young Sun Yoon 8p din Coreea.

Gobanul este de producție chinezească, și prețul se ridică pe la vreo 800 de dolari americani.

Avînd în vedere că nu e ceva produs în masă, și conține o cantitate impresionantă de senzori prețul nu pare exagerat, deși nu e tocmai de pomană. Fiecare piesă are un cip încorporat, și există senzor și led la fiecare intersecție.

Programul nu este rulat local, avînd în vedere că este necesară o conexiune la internet. Deci nu ne miră că programul a cîșigat cu două pietre. Ulterior am aflat că programul ar fi chiar HanDol, cel ce l-a învins pe Lee Sedol cu 2 pietre în meciul său de adio, dar din altă sursă pare că Ar fi Golaxy, sau chiar Leela.

Actualizare.  Cei interesați să cumpere se pot adresa Asociației Coreene de Go, care are drepturi exclusive de comercializare.  https://www.facebook.com/114589090091889/photos/a.114639533420178/114614926755972/?type=3&theater

Categories: Diverse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive