Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Problemă de începători, și nu prea

Problema de mai jos mi-a sărit în ochi într-o partidă de DDK. E drept nu foarte începători, ci mai spre SDK, dar totuși nu jucători cu greutate.

În această partidă de 9×9, jucătorii au împărțit tabla, dar nu tocmai în avantajul negrului, care are mai puțin, și dacă mai considerăm și komi, poate ceda liniștit.

Albul s-a lăcomit și a mai împins pe latură, iar acum tocmai s-a apărat. Dar codița de două pietre nu e chiar atît de nevolnică pe cît pare. Un G2 pentru libertăți urmat de un B1, ar putea fi fatal grupului alb din stînga, dacă A6 ar fi legată. Ar fi bine pentru negru să joace aici tenuki, și să încerce ceva disperat în teritoriul albului?

Negrul nu a riscat, s-a legat,  albul a mai profitat și de J8, după care a liniștit cele două pietre negre și a terminat cu un avans covîrșitor.

Dar privind analiza AI, văd că după negru G2 se dezvoltă o secvență destul de voluminoasă în care negrul moare, dar nu tocmai lejer. Este o secvență ishi no shita, care poate fi ușor citită greșit. O poți citi?

Da este mai jos, și sigur îți vor fugi ochii la ea. Dar o poți citi pe diagrama de mai sus unde o poți vedea doar în mintea ta?

Tocmai pentru a preveni să tragi cu ochiul am lăsat diagrama așa confuză cum se vede pe OGS, și nu am creat diagrame suplimentare ca să se vadă secvența pe măsură ce se desfășoară. 2 și 4 sînt mutări albe care nu apar aici, pentru că au fost capturate. 10 urmează la H2 urmată de 11 la H1, dar cred că merge și la J3 cu același efect. Urmează 12 pe care nu am reușit să o văd nici după ce îmi fusese arătată. Pînă la 11 am reținut secvența, dar la 12 aveam senzația că negrul totuși trăiește. Alb 12 în orice altă parte, dă negrului viață.

 

 

Categories: Incepatori Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive