Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Cîteva detalii despre megaconcursul de pe OGS

Concursul este programat să pornească peste un minut, adică exact la începutul lunii iulie ora României. Inițial nu mi s-a părut ciudat să fie ales ca moment de începere chiar începutul unei noi luni. Dar, văd că S.Alexander este din Rusia, deci de ce ar fi ora zero în România și nu undeva în Rusia?

Oricum, ora începerii este doar un fapt divers. Punctul de greutate al acestui concurs este numărul participanților. Setarea inițială era de 1500 de participanți, schimbată la 5000 cînd numărul celor înscriși a trecut de 1000. Cu cîteva ore înainte de începere numărul ajunsese pe la 2221, dacă rețin corect, și s-a găsit cineva să calculeze că ar mai trebui măcar cinci participanți pentru a trece de 10 mii de partide inițiale. Nimeni nu era sigur de cum se vor face grupele, și exista temerea că la 2225 nu se vor crea 222 grupe de 10 jucători și una de cinci, ci pe cît posibil de 10, și restul de 9. Fiind mai multe grupe de 9, evident că numărul de partide scădea, deși la 2220 jucători, cu 222 de grupe ar fi fost 9990 de partide.

Actualizare ulterioară.

În final numărul jucătorilor a ajuns la 2233, deci numărul de partide a trecut de 10 mii. Am fost atent la numărul de partide deja existente, pentru a vedea ce diferență va face lansarea acestui concurs.

După cum vedem erau peste 20 de mii de partide, deci cu lansarea actualului concurs numărul se mărea cu aproximativ 50 de procente. Impresionant. Acum eram curios cam cît de mult va gîfîi serverul pînă va lansa concursul. Și curiozitatea mi-a fost satisfăcută. Au fost necesare 8 minute și 50 de secunde pentru lansarea concursului. Asta nu este de mirare, chiar și la concursuri minore de doar cîțiva jucători, deseori lansarea este întîrziată cîteva minute bune. Apoi timp de 22 de minute sistemul a mitraliat către jucători noile partide. Deci peste șapte partide pe secundă. Avînd în vedere puterea de calcul a serverelor actuale nu pare impresionant deloc. Dar presupun că procesul a fost optimizat, alocînd acestui aspect doar o parte minoră a resurselor, pentru a permite restului partidelor să se poată desfășura fără sincope.

Surprinzător, deși în setări este specificat că numărul minim de jucători în grupă este de 5, o grupă este de doar trei jucători, și restul de zece. Se vede clar că OGS are încă multe buguri.

O altă surpriză este parizarea, care la un număr atît de mare de jucători ar fi trebui să fie foarte echilibrată, de presupus ca într-o grupă să nu fie mai mult de un rang diferență. Dar apar diferențe majore. De exemplu într-o grupă cu jucători de 7 kyu apar și doi de 2 kyu. Așa o diferență pare nejustificată. Ba mai mult, într-o grupă de vreo 1kyu apare un 25 kyu, ceea ce e total pe dos.  Presupun că tăria este contorizată nu doar prin rang ci și printr-un sistem temporar, care e ratificat după un număr semnificativ de partide. Am observat în graficul cu rangul că există o linie pe grafic deși jucătorul este la început și nu are un rang oficial încă.

Patru zile mai tîrziu.

780 de partide deja încheiate. E drept, majoritatea vin de la cei 115 jucători care s-au înscris, dar care nu s-au obosit să intre pentru a juca prima mutare, și au fost eliminați din concurs, pentru că deși au patru săptămîni pentru o mutare, pentru prima mutare este rezervat un timp de doar 72 de ore. Adversarii nu s-au gîndit să pună partida pe pauză, și astfel partidele s-au încheiat înainte de a începe. Dar mai există și vreo patru jucători care au decis să iasă din concurs, plus alte cîteva zeci de jucători care pur și simplu au preferat să cedeze toate partidele după prima mutare. Cu toate acestea, încă există peste 2 mii de jucători care vor duce concursul mai departe. Unii, cîteva zeci, chiar au terminat o partidă sau chiar două, întîlnind adversari dispuși să joace.

Cu toate sincopele de rigoare, concursul este demn de Guiness Book. Să vedem dacă va fi și oficial înregistrat.

Categories: Concursuri, Diverse Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive