Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

O analiză a Goului, un joc vechi de patru milenii

Go Review – A video 4,000 years in the making,

este un titlu pe care nu am habar cum să îl traduc așa că i-am tras o aproximare.

De fapt aproximare este și includerea în cateoria Go în cărți și filme. O prezentare pe Youtube nu este chiar un film. Dar pînă una alta rămîne aici.

Shut Up & Sit Down este un canal dedicat jocurilor de tablă, și deși spune pe undeva că ideea ar fi unui video săptămînal, văd că are mai mult de 200 cît ar trebui să fi fost produse în cei patru ani de existență.

Dar pe noi ne interesează doar un video în care este prezentat jocul de Go.

Pe parcursul a douăzeci de minute, un profesionist în analiza jocurilor de tablă ne supune asupra unui torent de cuvinte în care ar fi vorba să facem cunoștință cu jocul de Go.

Este un lucru foarte bun că prezentarea este publicată pe un canal cu aproape 300 de mii de abonați, dar din nefericire prezentatorul este un începător, și evident nimerește destul de multe aspecte cam pe alături. Dar oricum un profan nu își va rata cariera de Go doar pentru că i s-a prezentat un ochi fals ca fiind un ochi real.

Deși pe mine m-a cam obosit ritmul alert de prezentare, probabil este un lucru bun în principiu pentru a nu plictisi spectatorul.

Prezentarea este destul de succintă și lasă pe dinafară multe aspecte, dar cu siguranță asta nu este o problemă, rolul filmului fiind de a atrage, nu de a face inițiere.

Prezentatorul a ales să abordeze analiza cu o tentă umoristică, uneori puțin prea plastică, dar comparația folosită pentru jocul de dame este una destul de realistă.

Dacă m-aș adînci în analiza acestei analize, probabil că aș mai multe hibe decît lucruri pozitive, dar important este unul singur, și anume numărul mare de persoane care au făcut astfel cunoștință cu Goul. Filmul are deja peste 200 de mii de vizualizări. Și numărul de comentarii este de asemeni imens, aproape 1500.

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive