Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Greșeala momentul așteaptă

Partida analizată mai jos are un singur merit, cel de a demonstra cum nu trebuie să joci.

Este o partidă jucată la foc automat din seria de partide in Western Go Challenge, unde contează numărul de partide, nu numărul de victorii. Nu mă aștept să iau vreun premiu, dar sînt curios pe unde mă voi afla în clasament. Și în acest mod am comis mai multe partide de acest gen, comparativ cu cîte le zbîrcesc în mod natural.

Adversarul este un jucător de tărie similară, dar care în această partidă m-a condus în mod decisiv după cum dempnstrază graficul din analiza AI. Motivul este că m-am aventura a lua cele patru colțuri permițînd construirea unei tării negre covîrșitoare pe centru.

După cum se vede, situația abului pare disperată după 60 de mutări. Analiza spune că diferența de scor ar fi doar de vreo 30 de puncte, dar șansele de victorie ale negrului sînt de peste 99 % de fapt șansele sînt tot pe acolo de pe la mutarea 20, deși diferența de puncte în acel stadiu era de doar cîteva puncte. Prima încercare de a trăi a eșuat, la fel și cea de a doua în jumătatea rămasă liberă. Partida era de cedat chiar și pentru un optimist absolut. Diferența se ridicase la aproape 100 de puncte.

Dar în această poziție diferența a scăzut la doar 20 ceea ce ar însemna că grupul alb poate face viață. Dar evident este insuficient pentru victorie.

Negrul trebuia să mute la M18, ceea ce permitea albului să conecteze grupul de sus, dar acest lucru fiind insuficient pentru victorie. Negrul conectează cele două pietre, mutare care costă 19 puncte. În acest moment pierde tot grupul, pentru că după Alb O16, e obligat să se conecteze, și după Alb N17, rămîne cu trei libertăți, iar grupul alb are  4. dar și albul greșește, mutînd cu o linie mai sus la N18. Eroare gravă, care costă 68 de puncte, pentru că îi permite negrului să mai facă libertăți și să poată captura grupul alb central. Negrul nu ratează această ocazie și cu N17 întoarce roata. Albul nu continuă cu M17, cea mai bună mutare posibilă, recomandată de AI, ci leagă la M18 care face parte din secvență dar nu în odinea corectă. Negrul scoate un ko și se conecteză pe latură.  Pînă aici, analiza AI mi-a arătat ce e mai bun și ce nu. Dar în această poziție, în timpul partidei am văzut că pot face viață cu M16, pentru că negrul nu poate falsifica ochiul fără a rămîne cu prea puține libertăți la grupul cel mare. Evident, nu era suficient pentru a cîștiga, tot pierdeam cu 50 de puncte. Dar negrul cade în capcană, fasifică ochiul, eu mă leg liniștit la P19, și negrul se uită frustrat la poziție pînă pierde la timp.

În astfel de poziții complicate, este de așteptat să apară multe greșeli, dar lecția care trebuie reținută este că trebuie mereu atenție la libertăți și la situația generală.

 

 

Download SGF

 

 

 

 

 

 

 

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive