Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Furtună într-un pahar cu ranguri

Apropo de ideea unor ranguri locale.

Tocmai am dat peste nemulțumirea cuiva în ceea ce privește rangurile, dar nu locale, ci cele ale celor mai tari jucători la nivel mondial.

De cînd ne știm mai auzim vești despre cel mai tare jucător din lume, sau number one. Dar cine stabilește asta? Cine stabilesște care este cel mai tare jucător din lume?

Evident, asta se poate stabili printr-un concurs, și cine cîștigă, e cel mai tare. Dar dacă nu participă și cel ce este cu adevărat cel mai tare? Ei bine, se pot pune la socoteală rezultatele din ultimii ani, și cu ajutorul unui rating vedem cine este cel mai tare. Dar cine ține această socoteală? Habar nu am, probabil Nihon Ki In, sau poate Federația Internațională de Go. Dar se ocupă IGF de jucătorii de top, sau numai de amatori, sistemul profesionist fiind responsabilitatea altcuiva? Habar nu am.

Dar de cîțiva ani buni există un top al jucătorilor, unde putem vedea pe cei mai buni. Este bineînțeles GoRatings. Cel care ține socoteala este de fapt un algoritm, WHR algorithm, iar datele sînt furnizate de go4go.net și db.u-go.net.

Oricine este interesat se poate uita pe acea listă și admira performanțele jucătorilor de top. Am folosit și eu lista aceea de nenumărate ori, de exemplu o dată cînd am vrut să văd cam pe locuri se află profesioniștii vestici. Dar se vede treaba că sînt unii care se uită și la alte detalii, nu doar locurile în top a jucătorilor. Cineva s-a uitat la modul cum funcționează acel algoritm, și nemulțumit, a alcătuit un nou top.

Nu am dat încă peste modul de calcul al ratingului, dar văd că pe lîngă rating este menționat și un… ping, referință la un mod antic de calcul chinezesc. Și, da, este o diferență, pentru că pe locul doi, spre deosebire de Go Ratings, apare un jucător aflat pe locul 19, Weon Seongjin.   Nu știu dacă diferența se datorează modului diferit de calcul, sau faptului că noul rating ține cont de partidele din ultimul an, pe cînd la Gorating văd în grafice că se merge pe perioade de zece, douăzeci, sau chiar patruzeci de ani.

Deci noul rating este o perspectivă interesantă. Se pot vedea lucruri diferite. Dar ce este și mai interesant este că softul folosit este vizibil pe github, deci la nevoie îl putem folosi și pentru ceva local.

 

 

Categories: Diverse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive