Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Dezvoltă-ți latura

Din această serie am mai prezentat cîteva partide asemănătoare, în care adversare sare pe latura mea înainte de a plasa o piatră și pe centrul laturei sale, după care pierde. E drept. acum inteligența artificială ne arată că este mai bine să pui presiune pe adversar de la prima ocazie. Da dar asta este valabil pentru cei ce știu să mențină presiunea. Și tu, la nivel de începător, nu știi. Deci pînă înveți, dezvoltă o latură corect, după care plecînd de la această bază, poți ataca.

Iată deci partida , care începe cu cele patru mutări pe colțuri după care negrul se apropie de unul din colțuri mele și începem un tsuke-nobi. De remarcat că alb12 la P13 este o invenție proprie, nu cred că este o continuare corectă a josekiului, dar în principiu mi se răspunde, așa că pînă oi învăța cum e corect, o folosesc. D15, la fel este ceva ce mi se pare logic, pentru că nu știu care e răspunsul standard pentru apropierea pe linia a patra. K18 este o mutare temătoare, și ineficientă contra unui jucător puternic, dar la nivelul meu se stabilizează latura, și chiar dacă negrul estte înșirat pe două treimi de tablă iar eu doar pe o treime, treimea mea e teritoriu, dar pe latura lui eu mai fac ceva teritoriu, chit că doar cîteva puncte. Dar cele cîteva puncte anulează posibilitatea de a ocupa o treime de tablă.

Negrul presează, și cu H 14 greșesc, dar negrul nu profită și salvez situația aici. După 46 de mutări îmi vine mie rîndul să sar pe latura lui. Partida rămîne echilibrată. La mutarea 96 apare și prima mare sugestie AI, C10 aleasă de mine fiind considerată o greșeală de 26 de puncte. F10 se pare că ar fi fost o continuare bună. Dar nici negrul nu vede că F10 era bună și pentru el, răspunde la B10, și acum F10 îmi face grupul viu și jumătate din teritoriul negru s-a evaporat. Semeaiul următor nu l-am calculat, dar avînd mai multe libertăți care erau comune, am fost destul de sigur pe mine. Și AI îmi dă dreptate, diferența crește la 30 de puncte. Din poziție solidă pot âmpinge implacasbil și mai erodez 20 de puncte în următoarele mutări.

 

Download SGF

 

Acum probabil era bun un P3 trăind în colț sau pe latură, dar grupul central pare apetisant și mă întind după el, negul prinzînd O4, anulînd posibilitatea unei invazii aici. Nu am ce face decît să ucid pe centru. Dacă pierds pietrele de pe centru sînt în urmă. P11 este soluția. Chiar dacă negrul se apără corect la P8 sau P9, cu P12 capturez suficient cît să compensez pierderea din centru.

Dar negrul se apără la P12, și sacrificînd la M10 îmi asigur o secvență forțată în care grupul negru este în damezumari. cu 90 de puncte în urmă negrul nu mai are ce face. Iată deci ce înseamnă să neglijezi dezvoltarea propriei laturi înaite de a ataca latura adversă.

Mai jos avem și graficul analizei AI. După cum, se vede, timp de vreo 100 de mutări a existat un echilibru, după care albul începe să fie în avantaj. Și dacă ne uităm pe mutări, vedem că mutarea 99 este la K4. Acolo ar fi trebuit să fie o piatră încă de la început. Dacă era, negrul nu era nevoit să mute acolo, deci putea muta în altă parte și păstra echilibrul partidei.

E drept, lucrurile nu sînt chiar atât de simpliste, dar se poate prinde ideea.

 

 

 

 

Categories: Incepatori Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive