Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Oare ce mai face Lee Sedol?

Frunzărind prin suta de ciorne după un subiect care ar merita publicat,

am dat peste acest scurt articol:

Go champion quits because of „unbeatable” AI

care prezintă succint retragerea lui Lee Sedol din lumea Goului.

Știrea chiar nu merită repetată, pentru că e ceva ultra cunoscut, dar fiind plină de exagerări, am găsit un motiv de critică.

Exagerările încep chiar de la subtitlu care spune… Deși Lee Sedol a învins AlphaGo în 2016, el crede că nici un om nu o va mai putea face vreodată. Dar după cum știm, Lee Sedol a fost învins cu 4-1. E drept el a obținut o victorie, dar rezultatul final contează, nu o partidă singură. Noi știm acest lucru, și nu sîntem păcăliți de titlu, dar cineva din afara Goului cu siguranță va crede că Lee a cîștigat acel meci.  Oare era atît de greu să se spună … Deși Lee a reușit să smulgă o ultimă victorie, el crede că nimeni nu va mai putea repeta performanța.

A doua inexactitate nu aparține jurnaliștilor ci chiar lui Lee. El motivează că retragerea se datorează invincibilității mașinii. Dar după cum știm, el este o primadonă care a mai cochetat cu retragerea în anii trecuți. Atunci motivația era în legătură cu unele practici organizatorice. Nu mă complic analizînd acele cazuri, dar le-am amintit pentru a reaminti că retragerea era ceva ce avea oricum în cap. Acum a găsit doar motiv… justificat, în mintea lui. Adică, ce rost are să mai lupți dacă nu poți fi cu adevărat numărul 1. Asta de parcă el ar mai fi avut vreo șansă se revină pe primul loc.  În momentul retragerii el coborîse sub 3500 în rating. Și nu se poate spune că era o cădere recentă, pe motiv că renunțase de ceva vreme, deși nu anunțase. Căderea este pe parcursul a patru ani. Și oricum pe vîrf nu atinsese 3600, deși se apropiase. Iar în acel moment candidații la supremație treceau de 3700.

Park Junghwan era acolo de vreun an și chiar dacă avusese o cădere mică era încă pe val.

Ke Jie, de asemeni venea după o cădere minoră dar avea o revenire în forță.

Dar cel mai redutabil candidat părea să fie Shin Jinseo, care trecuse de 3700 în urmă cu un an și acum era încă în plină creștere, apropiindu-se vertiginos de 3800.

Și previziunile s-au și adeverit în următorii trei ani. Shin și-a păstrat primul loc în timp ce Ke și Park au schimbat între ei locurile doi și trei. Deci visul lui Lee de a redeveni numărul 1 era o pură fantezie. Asta privind doar la podium, dar oricum pînă la podium mai erau mulți alți jucători puternici deasupra lui.

Oricum, chiar dacă s-a retras din activitatea competițională, expertiza lui este impresionantă, deci ar putea activa fără probleme în domeniul profesionist. Dar nu am idee dacă a rămas să activeze în domeniu, dacă s-a reprofilat pe alt domeniu de activitate, sau eventual s-a pensionat, ajutat de milioanele adunate din premii. Și chiar sînt curios ce mai învîrte.

 

Categories: Diverse

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive