Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

O partidă cu handicap

Nivelul meu de joc este de 4 spre 5 kyu, sau chiar mai jos într-o zi proastă. Dar uneori mai urc și la 3. Deci îmi aleg partenerii de joc între 2 și 7 kyu. Cu un 7 kyu m-am întîlnit cînd eram cotat 3. Surpriza a fost ca partida să fie la handicap.  Și cum uneori mai pierd și la paritate la 7k, iar handicap nu știu deloc să dau, am pornit cu ideea că partida e pierdută din start. Scopul meu a fost deci să pierd la o diferență cît mai mică.

Noroc totuși că au fost doar 3 pietre nu 4.

Și am început în colțul liber cu 3X4, negrul s-a apropiat la 5X4, eu am închis la 4X3, și după 5X3, m-am apropiat de colțul opus pentru a anula tăria zidului de două pietre după ce mă dezvolt pe latură. El m-a prins în clește, eu m-am dus spre centru, el a protejat colțul, după care am prins eu cleștele lui în clește, ceea ce dorisem de la început. Apoi el și-a dezvoltat cleștele forțîndu-mă să fac două ațe. Apoi a sărit pe colțul meu, m-am apărat, a forțat și l-am tăiat. S-a ajuns la această poziție.

Pornisem cu un dezavantaj de vreo 30 de puncte, care crescuseră pe la 35 după zece mutări, dar acum, după tăietură, au scăzut la vreo 20. I-am presat pietrele tăiate pentru a face un pic de tărie pe centru. Evident a trăit lejer pe latură și eu am luat tăria, dar în gote. Apoi a sărit pe prima mea ață. Ața s-a lungit devenind aproape dragon, apoi și cu cealaltă ață lungită, aproape i-am prins cleștele. În acest proces diferența s-a mărit iar la 35, și în clipa cînd a fost nevoit să fugă, diferența a mai scăzut un pic.

Oricum, nu mă simțeam deloc fericit, așa că am mai dat din coate ca să stabilizez cele două ațe înainte de a deveni dragoni. Cele două ațe fiind oarecum sigure, am luat sente apropiindu-mă de unul din celelalte colțuri. A extins spre grupul meu slab, și am coborît pe latură pentru a întări grupul, dar și pentru a închide primul lui grup, închidere care avea și un gînd ascuns.

 

Poți vedea ce am mirosit acolo? Nici el nu a mirosit și a greșit împingînd inutil pe latură, în loc să se dezvolte cu colțul.  Era exact ce așteptam. Am blocat, el a conectat și eu am întărit piatra de pe latură. Acum, el în loc să joace prudent, m-a presat și mai mult, anulîndu-mi locul de ochi.

Evident că am conectat la M18. Putem încerca și M16, dar după N17, oricum eram forțat să conectez, și deși M16 îmi dădea poziție bună pentru ochi, am preferat să las poziția mai vulnerabilă, pentru a îl invita să atace și să nu realizeze că e prins în capcană.

Și da, după cum se vede, s-a grăbit să lege la N17, pentru a îmi prinde grupul, care nu are nici un ochi și nici șanse de a fugi printre cele două ziduri negre. Și oricum, dacă acel grup reușește să fugă, sau să prindă doi ochi înghesuit acolo, tăria obținută de negru mărește diferența ireversibil. Acum cu poziția finalizată, vezi ce urmează?

Mai jos este soluția. Sper să nu tragi cu ochiul.

Nu te uita

Nu te uita

Nu te uita

Nu te uita

Nu te uita

Nu te uita

Nu te uita

Nu te uita

Nu te uita

Nu te uita

Nu te uita

Nu te uita

Nu te uita

Nu te uita

 

Dacă nu ai văzut încă, sper că acum vezi ce devastatoare este Alb H19. Dublu snapback. Grupul negru este mort. Și acest grup valorează peste 30 de puncte. Practic diferența inițială este anulată. Dar negrul este încă înainte cu vreo 5 puncte. În imagine este arătată și secvența optimă care urmează. Oricum, negrul a cedat, considerînd probabil că este deja în urmă.

 

 

Categories: Incepatori Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive