Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Ghidul începătorului

Acum patru decenii cînd am început eu să joc Go, traseul de urmat al unui începător era limpede. La bibliotecă găseai colecția revistei Rebus, unde exista o rubrică de inițiere și probleme, și evident Inițierea în Go, ambele publicate de Gheorghe Păun. Al doilea pas era găsirea clubului local dacă exista unul. Și de aici, prin comunitate reușeai să găsești cărți mai avansate. În vest probabil lucrurile stăteau la fel.

Acum lucrurile nu mai sînt atît de simple. Materialele de inițiere sînt cu duiumul, împrăștiate de aiurea pe tot netul. Deci, ce să alegi? și în ce ordine? Orice jucător mai avansat îți va indica vreo cîteva resurse mai cunoscute. Dar sînt ele cele mai bune opțiuni?

Acum iată că a apărut un ghid care pune în ordine o listă de resurse pentru studiu.

Ghidul este alcătuit de Soumya Gundu, un jucător de Go din India, care a studiat online, și a avansat pînă la 5 kyu într-un singur an. Eu am avut nevoie de 4 ani pentru același lucru. Dar asta nu înseamnă că ghidul respectiv este mai valabil decît ce am avut eu la dispoziție. Poate el a dedicat mult mai mult timp studiului, sau poate are o mai bună capacitate de a învăța.

Contul său pe OGS este SupraticGupta[3k] și întîmplător chiar am jucat cu el cinci  partide. 

Lista este numită Roadmap, adică foaie de parcurs, după cum văd că ar fi traducerea în română. Ghid mi s-ar părea o traducere mai potrivită.

Am aruncat o privire pe listă și văd că sînt resurse cunoscute, deci mai nimic nou, dar sînt ordonate după nivelul la care ai ajuns, deci îți oferă o oarecare organizare. În plus, baza este GoMagic, care pe mine personal nu m-a impresionat. Deci nu știu cît de bun este acest ghid, dar în lipsă de altceva, cred că merită încercat.

Categories: Incepatori, Resurse Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive