Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Cum se pronunţă termenii japonezi.

Dacă joci Go, automat înveţi şi Japoneză, aşa măcar un pic, nu cît să şi poţi purta o conversaţie. Asta evident dacă nu eşti corean sau chinez, pentru că ei au vocabularul lor în materie de Go.

Şi nu se poate să nu absorbi un pic de Japoneză pentru că dacă de exemplu poţi evita să spui goban spunînd tablă de Go, nu ştiu cum poţi evita cuvinte precum atari, seki, ko, hane sau altele.  Da, unele noţiuni au cuvinte româneşti care pot înlocui termenul japonez, sau la altele s-a impus o expresie în engleză precum snapback.

Jucătorul de rînd foloseşte doar cîţiva termeni japonezi, mai uzuali, termeni culeşi ici colo în cîte un scurt lexicon, cum ar fi cele din Go British Journal, situl BGA, situl clubului Saijo, sau altele. Jucătorii ce vor să înţeleagă mai mult din Go, automat vor studia şi folosi mai mulţi termeni. Dicţionare mai cuprinzătoare pot fi găsite la GobaseSenseis, sau în cărţi. Aceste dicţionare mi-au dat imboldul de a le traduce, şi cine a citit ProGo a şi văzut rezultatul, adică termenii pînă la litera M. De curînd lucrînd la următoarele litere cu speranţa că ProGo va reînvia, sau dacă nu, cu ideea de a finaliza ce am începutam avut o surpriză. Pe situl senseis am observat menţionarea unei liste cu pronunţia în Japoneză a termenilor uzuali din Go. Ori mi-a scăpat în ultimii doi ani de cînd pigulesc traducerile de pe senseis, ori a fost informaţia adăugată recent. Oricum ar fi, resursa este binevenită pentru că evident pronunţia noastră este ceva „ghicit”.  Lista cu pronunţia termenilor a fost oferită online pe situl http://users.ewa.net/omaxwell/go-pron/go-pron.htm, site defunct de ani bunişori, lista regăsindu-se acum pe situl asociaţiei de Go suedeze.  Strîngător cum sînt, nu puteam trece mai departe fără să pun mîna.

În consecinţă cei interesaţi pot descărca lista cu Pronunţii a vreo 200 de termeni în Japoneză. Calitatea înregistrărilor este sub standard de amator, dar oricum este mai bun decît nimic, deci resursa e utilă pînă va apărea ceva la o calitate superioară.

Categories: Resurse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Articole recente

Arhive

Categorii