Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Lecţii pentru începători. Prefaţă

Cine vrea să înveţe Go şi e foarte dornic, cu ajutorul lui Google găseşte materiale de studiu pentru un mileniu şi un pic.

Cine nu este chiar atît de dornic şi vrea mură în gură, în această pagină găseşte cîteva din cele mai importante resurse printre care şi acest excelent tutorial scris de  Hiroki Mori şi tradus în română de Adrian Ghiţă, de la Clubul de Go Arad.

Dar a învăţa Go este o poveste lungă, şi orice poveste lungă sau scurtă poate fi deşirată de fiecare povestitor în stilul său personal. Am făcut-o şi eu de nenumărate ori de-a lungul deceniilor. Acum începusem iar să o fac pe îndelete copiilor de la Şcoala 22 care atît de entuziasmaţi de joc se ambalau în discuţii asmuţiţi unul împotriva altuia precum maidanezii. Pas de mai povesteşte ceva. Cu ajutorul învăţătoarei, eu sau Alex reuşeam să îi mai potolim şi să mai strecurăm cîteva cuvinte, după care încet încet se revenea la vacarmul cel  „normal”.  Am cedat psihic şi am renunţat.

Ideea era să prezint la fiecare întîlnire cîteva detalii noi, după care urma ca la orice club, joc la liber sau organizat într-un concurs. Cele cîteva minute nu vor mai fi la tabla de demonstraţie ci aici, online. Cine vrea să înveţe le poate astfel citi în linişte, nu în zbuciumul sonor al celor mai năbădăioşi care nu reuşesc să îşi ţină limba după dinţi, vorba Cleopatrei Stratan.

Cum au învăţat Go cei din generaţia noastră? Fără internet, fără magazine online, piguleau regulamentul din revistele Ştiinţă şi Tehnică, sau Flacăra Rebus, iar cei mai norocoşi din Iniţierea dlui Gh Păun. Seturi de Go? piese de ceramică? Nici în vis. Monezi, nasturi, pietricele, puluri de table, sau mai simplu cu creionul pe hîrtie. Mai apoi apar şi seturile de plastic de la Recoop, reuşită a aceluiaşi Gh Păun. Cel cu piese mici şi goban de carton costa 100 de lei, sumă nu tocmai la îndemîna unui elev, cel mare cu piese aproape standard, cu goban şi boluri de lemn, o avere, 300 de lei. La fel de primitiv era şi jocul în sine, nu doar echipamentul. Nu existau tutoriale, cărţile erau rare, deseori prea avansate, singura posibilitate de progres fiind jocul cu cei mai experimentaţi.

Voi începe acest mic tutorial prezentînd o partidă imaginară după modelul jucat pe acele vremuri, după care voi introduce noi noţiuni şi concepte de bază.

Tutorialul va cuprinde doar noţiunile necesare pentru înţelegerea Goului jucat de plăcere. Cine doreşte să joace la nivel mai competitiv, după trecerea în revistă a acestui tutorial, şi a celui scris de  Hiroki Mori este sfătuit să îi contacteze pe instructorii ce oferă lecţii la nivel mai intensiv.

Cel mai indicat şi accesibil ca preţ este Codrin Vasiloancă 1 Dan care oferă lecţii pe viu în oraşele Galaţi şi Brăila. tel 0727859174   email kodrins#gmail.com, preţul fiind accesibil, sub 10 lei sesiunea de două ore, clase de maxim zece elevi.

Ceilalţi instructori, oferă lecţii online. Majoritatea sînt jucători foarte puternici motiv pentru care şi onorariul este pe măsură.

Cătălin  Ţăranu 5Dan profesionist. Detalii  în engleză pe situl personal, preţ orientativ 45 euro sesiunea de două ore.

Ion Florescu, Mirel 6 Dan, Detalii  în engleză pe situl personal, preţ 8 euro pe oră.

Cristian Pop 7 Dan Detalii  în engleză pe situl personal, preţ 20 -30 euro 2 ore.

Cornel Burzo 6 Dan Detalii  în engleză pe situl personal, preţ minim 10 euro ora.

Dragoş George Băjenaru 6 Dan Detalii  în engleză pe situl personal.

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive