Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Lecţia 11 Tăria şi influenţa.

Această serie de lecţii se apropie de sfîrşit, aceasta fiind penultima, următoarea fiind rezervată pentru alte mici amănunte care nu au putut fi prinse în temele precedente.

Despre tesuji se spunea că solicită abilitatea jucătorului de a a citi secvenţe lungi. Tăria şi influenţa necesită în plus intuiţia de a alege direcţia de joc bună în a crea tărie şi influenţă şi de a le utiliza ulterior pentru a ucide grupurile adverse sau pentru a crea teritorii.

Termenii japonezi sînt atsui, solid, şi atsumi, tărie. În principiu tăria este influenţa  generată de un zid, sau un grup solid către spaţiul liber care nu este încă ocupat de piese. Cu cît un grup de piese, sau un zid este mai mare, cu atît va avea o influenţă mai mare. Grupurile pot fi mai compacte, solide, deci care nu au slăbiciuni, atsui, sau mai răsfirate, care deşi au o influenţă mai mică datorită slăbiciunilor, totuşi oferă suficiente puncte de sprijin pentru piesele ce vor plasate în apropiere.

Da, o expresie potrivită poate fi punctul de sprijin. Tăria poate fi privită ca punct de sprijin pentru piesele a de aceeaşi culoare, dar ca piedică pentru cele de culoare opusă.

Dacă încerci să faci teritoriu în spaţiul liber, un zid propriu va ajuta la construirea de teritoriu pe cînd in zid advers te va împiedica să îţi faci teritoriu, sau chiar poate ajuta la capturarea noului grup dacă acesta nu are suficient loc pentru a face ochi.

Un detaliu important este ştii cît de departe să te extinzi de la zidurile proprii pentru a putea folosi eficient tăria. O regulă de bază spune că trebuie să te extinzi la o distanţă egală cu înălţimea zidului, plus unu. De exemplu dacă ai un zid de două piese unite, poţi plasa o piatră la o distanţă de 3 linii. Dacă zidul este de 4 piese, evident extinderea se poate face la 5 linii distanţă.

Ca orice altă noţiune, şi tăria oferă cîteva proverbe folositoare.

– Stai departe de tărie.

– Nu încerca să  faci teritoriu în apropierea tăriei adverse.

– Foloseşte un zid pentru a ataca, nu pentru a face teritoriu.

– Cînd adversarul tău este solid, şi tu trebuie să devii solid — Otake Hideo, 9 dan pro

– Este un pas mic de la a fi solid la a fi încet. — jansteen. (deci tăria trebuie construită cu grijă, pentru că dacă iroseşti prea multe mutări în tărie rişti să te dezvolţi prea încet)

– Este important să menţii mereu un echilibru (între teritoriu şi influenţă).

Cine înţelege cum să folosească tăria avansează mai repede în ceea ce priveşte puterea de joc, şi rafinamentul la acest capitol este obţinut în apropiere de rangurile dan, cînd jucătorul începe să poată privi tabla de joc şi partida în ansamblu.

Este necesar mult studiu pentru a putea stăpîni această noţiune, deci pentru jucătorul începător sînt suficiente cele cîteva detalii oferite aici.

Regulament

Înapoi laLecţia 10

Lecţia 12

 

Categories: Incepatori, Studiu Tags: , ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive