Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Cum să pierzi o partidă cîştigată.

Eram la sfîrşitul unei partide cu un robot. Cîştigasem cu noroc una, şi zic noroc pentru că robotul fiind cu 4 ranguri sub mine a trebuit să dau 4 pietre handicap, şi eu nu mă pricep şsă contracarez avantajul dar negrului de pietrele de handicap.

Dar partida asta simţeam că pierd. Nu am răbdare să număr, aşa că mă bazez pe intuiţie.

După cum am constatat ulterior intuiţia a funcţionat de data asta. Eram, cu 8.5 puncte în urmă.

Se mai poate face ceva? Unde se pot ciuguli 9 puncte?

9 puncte nu pot fi recuperate.

Dar se poate face totuşi ceva.

Am văzut că o piatră la T2 îl pune pe negru în imposibilitate pe moment să dea atari la S2, deci pentru atari trebuie întîi să lege la S3 şi apoi să dea atari, dar între timp albul poate lua din libertăţi, şi obţine seki. Nu ştiu de ce, am preferat să inversez ordinea mutărilor şi am dat întîi atari precum în diagrama de mai sus, pe ideea că dacă negrul nu răspunde, capturez, şi cu un singur ochi moare, iar dacă va captura, cu T 2 scot seki, şi îi anulez cele 8 puncte din colţ.

Aşa ar fi trebuit să se încheie partida. Anulam 8 puncte aici, dar fără un punct prizonierul sacrificat, profitul era doar de 7 puncte. Aş fi pierdut la un punct şi jumătate.

Dar robotul s-a pierdut aşa cum se pierde şi un jucător uman şi a ales varianta greşită. Un jucător uman putea din cauza stresului să creadă că moare şi să aleagă să facă viaţă.

Aşa a procedat şi robotul nostru.

Cu S1, îşi asigură 2 ochi după T1. Albul nu poate strica ochii mutînd la T1 pentru că negrul are  miai la P4.

M-am mulţumit să iau cele 2 pietre obţinînd 4 puncte.  Şi avînd în vedere că negrul a pierdut 5 puncte, acum avînd în colţ doar 3 puncte (incluzînd prizonierul), rezultă un cîştig de 9 puncte, adică victorie la jumătate de punct. Şi uite aşa s-a lins robotul pe ştecher de victorie.

Evident un program nu simte nici o frustrare cînd pierde prosteşte, dar oricare dintre noi, nu ar fi deloc fericit să păţească aşa ceva, deci această problemă poate fi o bună lecţie pentru atenţie.

Categories: Probleme, Studiu Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Articole recente

Arhive

Categorii