Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Cum se pierde o partidă cîştigată

Poveştile despre cum se pierde o partidă cîştigată sînt cred cele mai frecvente poveşti din jurul gobanului.

Explicaţie psihologică sigur există, relaxarea, stresul de a nu te lăsa relaxat, dacă ştii cît de uşor se pierde o partidă în care ai avantaj, şi altele.

Dar nu despre psihologie vorbim acum, ci de analiza partidei.

Ultima mea partidă din concursul de rating a beneficiat de acest statut. Trebuia să joc cu Radu, pe care l-am prins după o perioadă grea, seara, rupt de oboseală după muncă. A acceptat riscul de a juca în aceste condiţii. Şi după 55 de mutări a comis-o.

cosradu1

Secvenţa începută cu 31 a terminat-o bine cu un seki. Dar ignoră tăietura de la 53 si pregăteşte atacul pietrelor negre de pe centru cu 54. Eu mut total aiurea 55 care credeam că apără grupul meu, grup ce nu era ameninţat. Dar mutarea mea ameninţă să strice sekiul din colţ, şi nu vede. Mutare de 40 de puncte. Preferă M7 pentru a lega cele 2 pietre albe şi pentru a pregati mai departe atacul asupra celor 2 pietre negre. Cu acest as în mînecă aveam o partidă uşoară dacă nu mă lăcomeam. Cu E 4 cele două pietre negre erau fericite şi făceau şi puncte acolo. Iar dacă acum îşi salva colţul, cu c8 atacam piatra albă şi moyoul negru era pe toată tabla. Prefer vrabia din mînă, iau colţul, şi F3 face teritoriu alb şi termină pregătirile de atac asupra pieselor negre. Din cauza momentului nepotrivit ales pentru a încasa cadoul, cadoul devine unul otrăvit. Urmează fugăreala, şi în loc să îmi asigur viaţa cu 77, prefer să risc şi iau un punct ce pare mare.

cosradu2

Mutarea 99 este a doua greşeală majoră. Dacă aş fi asigurat teritoriu cu J15, pietrele lăsate în urmă erau aji pentru reducerea teritoriului, şi era o partidă echilibrată.

cosradu3

Mă încăpăţînez să nu dau nimic, şi cu 102, dau tot. Trebuia să joc prudent la L13.

cosradu4

M9 urmată de M11 pecetluieşte partida.

cosradu5

Cadoul a fost înapoiat cu dobîndă.

Am continuat pentru a vedea dacă pot salva dragonul, şi reuşesc, dar il fac cadou şi pe el. G 4 ameninţă atari la următoarea, dar nu văd, şi mut k8 pentru puncte mărunte, cu speranţa meschină să creez damezumari pe centru şi să resuscitez mortul.

cosradu6

Rezultatul final, catastrofă.

cosradufinalPartida în format sgf 

Categories: Incepatori, Studiu Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmează

 

 

 

               

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Articole recente

Arhive

Categorii