Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Regulamentul japonez al jocului de Go, varianta scurtă

  1. Tabla de joc este un caroiaj, stardard de 19X19, sau 9X9, mai rar de 13X13, dar practic se poate juca pe orice dimensiune.
  2. Piesele, albe şi negre se plasează pe intersecţii, negrul mută primul.
  3. O libertate este o intersecţie alăturată  pe linie de o piesă sau un grup de piese.
  4. Piesele adverse alăturate îşi anulează reciproc libertatea, piesele  de aceeaşi culoare alăturate devin grup solidar.
  5. Un grup de piese rămas fără libertăţi este mort/capturat, şi este ridicat de pe tablă în momentul capturării. Fiecare prizonier valorează un punct.
  6. Teritoriul este numărul intersecţiilor înconjurate de un  grup viu. Fiecare intersecţie valorează un punct. Teritoriul este finalizat cînd nu se poate ajunge pe linie la un grup viu advers.
  7. Un grup este viu cînd nu poate fi capturat prin  joc efectiv.
  8.  Seki este situaţia în care două sau mai multe grupuri adverse sînt în luptă, dar nici un grup nu poate fi omorît prin luptă efectivă. Punctele din seki sînt neutre.
  9. Ko este situaţia în care o piatră capturează o singură piatră adversă şi rămîne cu o singură libertate, caz în care nu poate fi recapturată imediat, regulamentul impunînd efectuarea unei mutări oriunde altundeva pe tablă.
  10. Partida se încheie cînd nu se mai pot face puncte de teritoriu, piesele moarte se elimină de pe tablă. Cîştigător este jucătorul care are mai multe puncte.
Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive