Rezolvă probleme de Go.
A treia parte din seria
Cum să devii mai bun la Go
Rezolvarea de probleme îţi întăreşte ‘muşchii Goului tău’.
Unii dintre voi se aşteptau la asta, nu-i aşa? Şi totuşi, deja îmi pot imagina gemetele tuturor cititorilor din lumea întreagă, citind aceste rînduri…
A fost demonstrat în mod repetat că rezolvarea de probleme în mod regulat ajută jucătorii să devină mai buni la Go.
Şi cu toate acestea, din cine ştie ce cauze, unii oameni cărora le place realmente să joace Go au decis că nu le place să rezolve probleme de Go. Cred că asta se întîmplă din cauză că ei au impresia că asta implică o grămadă de muncă, dar practic poate fi chiar amuzant dacă abordezi acest lucru în modul corect.
Din moment ce acesta pare să fie un impas pentru o mulţime de jucători, hai să ne oprim un pic şi să discutăm despre aceasta.
Tratează problemele de Go ca pe o activitate amuzantă, independentă
Cunosc jucători de Go care realmente apreciază Goul dar rezolvă şi cuvinte încrucişate, Sudoku sau alte asemenea jocuri logice. Totuşi din cine ştie ce motive li se încreţeşte faţa la ideea de a rezolva ‘probleme de Go’. De ce?
Nu există un răspuns logic pentru aceasta. Este doar o problemă de perspectivă şi gust personal. Ei văd Sudoku ca pe o activitate colaterală amuzantă. O activitate separată. Pe de altă parte, problemele de Go sînt privite ca ruda săracă a jocului de Go (dar care, apropo, sînt mult mai amuzante decît Sudoku).
Aşa că de ce să nu tratăm rezolvarea de probleme de Go ca pe o activitate de sine stătătoare, separată de timpul în care studiezi sau joci Go? Schimbă-ţi perspectiva pentru o clipă. Îţi place Goul şi îţi plac provocările, nu-i aşa?
‘Problemele de Go’ sînt de fapt nişte probleme de logică care au aceleaşi reguli ca şi Goul. Le poţi rezolva din amuzament cînd nu poţi juca Go. De exemplu în tren sau autobuz, eventual chiar seara înainte de culcare.
Încearcă tu însuţi
Cel mai bun mod de a verifica să vezi dacă ceea ce zic este adevărat sau nu, este să încerci chiar tu însuţi. Rezolvă cîteva probleme zilnic, chiar dacă o faci doar 10-15 minute. Nici nu este nevoie să fie probleme grele.
Va trebui să încerci asta cel puţin o lună, de preferat două, ca să te convingi dacă asta funcţionează pentru tine. La sfîrşitul acestui interval aş fi foarte uimit să aflu că nu cîştigi mai multe partide, ba mai mult, şi că îţi place să rezolvi probleme de Go în mod regulat.
Ce tipuri de probleme ar trebui să rezolv?
Bună întrebare! Cred că mulţi oameni greşesc aici. Ai nevoie de o provocare, dar de asemeni trebuie să îţi oferi o partidă pe care o poţi cîştiga. Dacă te ambalezi prea tare, bineînţeles că nu va mai fi amuzant!
Tipul ideal de probleme este acela pe care le poţi rezolva cu doar cîteva clipe de gîndire. Majoritatea problemelor ar trebui să fie din această categorie. Dacă îţi ia mai mult de două minute să rezolvi o problemă, este clar că e prea grea pentru acest moment.
Asta nu înseamnă că nu ar trebui să încerci să rezolvi probleme mai grele sau mai uşoare din cînd în cînd. Nu există o poliţie a Goului, aşa ca fă ceea ce doreşti. Uneori ai putea fi obosit după o zi grea, deci poate ai dori să frunzăreşti nişte probleme uşoare. Deasemeni, alteori vei dori să îţi împingi un pic limitele, şi asta este de asemeni un lucru bun .
Ca o linie directoare sumară, dacă nu eşti încă 5 kyu, rezolvă mai multe probleme de tesuji. După ce ai atins acest nivel, rezolvă probleme de viaţă şi moarte sau şi probleme de tesuji, cu accent pe problemele de viaţă şi moarte.
Probleme de viaţă şi moarte
Problemele de viaţă şi moarte sînt cele în care trebuie să faci un grup să fie viu (cu doi ochi) sau să omori un grup, depinde de perspectiva problemei. Deseori implică ameninţări de a scăpa sau capturi şi kouri.
În timp, rezolvînd aceste probleme vei putea citi secvenţe mai lungi (să poţi vizualiza dinainte mai multe mutări) şi să vezi mutări care fac sau distrug ochii mult mai uşor. Uneori oamenii compară acest lucru cu culturism pentru ‘muşchii Goului tău’, şi asta este o analogie corectă. Devenind mai bun la citit secvenţe, vei deveni un mai bun jucător de Go, dar acesta nu este singurul beneficiu al rezolvării de probleme de Go.
A percepe tăriile şi slăbiciunile grupurilor
În timp ce tu rezolvi probleme în mod conştient, deasemeni în mod inconştient, înveţi modele şi îţi întăreşti intuiţia. După ce vei rezolva probleme o perioadă, vei începe să observi cînd un grup devine vulnerabil în timpul partidelor. Şi probabil vei începe să vezi modalităţi de a ameninţa indirect un grup.
În clipa cînd percepi această informaţie, o poţi folosi pentru a a îţi planifica strategia pe toată tabla. Şi atunci Goul începe să devină şi mai amuzant, şi de aceea progresul la problemele de viaţă şi moarte, precum şi cele de tesuji sînt coloana vertebrală a adevăratei tării în jocul de mijloc la Go.
Probleme de Tesuji
Tesuji sînt practic tactica Goului. Dacă iei Goul ca pe o artă marţială a minţii, atunci tesuji sînt cele mai puternice mutări în lupta de aproape.
Problemele de tesuji necesită de regulă o ţintă strategică. De exemplu, capturează sau salvează un grup de pietre, taie sau conectează nişte pietre, atacă sau apără un grup în mod eficient, sau cîştigă o luptă de captură.
De fapt, diferenţa dintre problemele de tesuji, şi cele de viaţă şi moarte este destul de arbitrară, deoarece problemele de viaţă şi moarte se rezolvă de regulă folosind tesuj. Nu merită să ne batem capul cu asta…
Principalul scop al rezolvării problemelor de tesuji este să crească puterea şi eficienţa mutărilor tale. Rezolvarea de probleme în mod regulat, te antrenează să vezi mutările puternice dintr-o privire. Practicînd rezolvarea de probleme de tesuji pe care le poţi rezolva în cîteva secunde (sau mai puţin) te pot ajuta să îţi îmbunătăţeşti intuiţia. De asemeni vei dori să găseşti probleme de tesuji mai grele pentru a putea învăţa mutări noi, mai tari.
Ar trebui să mă uit la soluţii?
Da, desigur. După cum a spus Younggil , “ cum poţi afla în alt mod dacă ai rezolvat sau nu problema”?
Dă-ţi toată silinţa în a rezolva problema. Citeşte diferitele secvenţe posibile şi modurile de contracarare. Cînd eşti convins că ai rezolvat problema, atunci te poţi uita la răspuns. Sînt trei lucruri care motivează aceasta:
- Vei şti cînd ai rezolvat problema corect, ceea ce va transforma rezolvarea de probleme într-un joc plăcut prin el însuşi.
- Dacă faci o greşeală sau o omisiune, vei afla şi vei învăţa din acest lucru. Deseori în acest proces vei învăţa şi mutări mai puternice, ceea ce este un motiv de satisfacţie.
- Soluţiile sînt oferite deseori de un jucător puternic. Chiar dacă ai rezolvat problema, este posibil să o fi făcut într-un mod nu tocmai eficient şi elegant. Soluţiile problemelor de Go sînt o mină de aur pentru a învăţa tehnici bune şi mutări tari.
Ştim că există alt tip de şcoală care insistă că nu ar trebui să te uiţi la răspunsuri, sau că ar trebui să rezolvi probleme care nu au soluţiile oferite. Acest sfat s-ar putea să funcţioneze pentru anumiţi jucători, dacă probabil ei sînt deja tari. Oricum, şi eu şi Younggil recomandăm să te uiţi la soluţiile problemelor, permiţîndu-ţi să înveţi din ele.
Pentru cei noi pe situl nostru, Younggil este unul din autori, şi este 8 dan profesionist. Dacă a vedea soluţiile este un lucru destul de bun pentru el, ar trebuie sa fie destul de bun şi pentru noi, nu-i aşa?
În definitiv, sîntem interesaţi să facem lucruri care funcţionează, mai ţineţi minte?
Unde pot găsi probleme de Go de calitate?
După părerea mea, cel mai bun mod de a rezolva probleme de Go este din cărţi. Şi asta pentru că:
- Cărţile cu probleme de Go de regulă vin cu soluţii de calitate
- Mi se pare mai uşor să învăţ din cărţi, pentru că mă pot concentra mai uşor
- Îmi place să ofer ochilor o pauză de la monitorul calculatorului
- Cărţile elimină dorinţa de ‘a da clic-să-vezi-ce-iese’, ruinînd problema.
Fără îndoială aceasta este doar o chestie de gust personal, aşa că te încurajez să încerci ambele variante, cărţi şi colecţii de probleme în format digital. Colecţiile digitate, în special cele de pe telefoanele inteligente, au avantajul de a fi portabile. de asemeni sînt mai ieftine, dacă nu pui la socoteală preţul telefonului.
Totuşi sînt mai multe lucruri în cărţi în afară de probleme…
mai 27, 2013 luni at 7:32 pm