Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Atitudine

Acest articol, este ultima parte din metoda de studiu a lui David Mechner

Am pus capitolul ăsta la urmă, nu din cauză că ar fi cel mai puţin important, dar din cauză că se aplică la toate cele spuse pînă acum. Probabil că cel mai important lucru care determină viteza cu care progresezi este atitudinea ta. Asta nu este un fel de „puterea gîndirii pozitive”. Pe scurt, este decisiv să încerci în mod activ să joci mai bine , să aplici lucrurile pe care le-ai învăţat în partidele tale. Asta poate părea o platitudine, dar chiar nu este. Unii oameni se pare că gîndesc că dacă vor continua să facă ceea ce fac, cumva în mod miraculos vor deveni mai performanţi. Din nefericire, într-o mică măsură, este adevărat – dar numai într-o mică măsură.

Trebuie Trebuie Trebuie , ca pe măsură ce joci, să te zbaţi să revezi conceptele, direcţiile şi interdicţiile, lecţiile  pe care le-ai învăţat din cărţi sau de la jucători mai tari, şi să joci ca şi cum le-ai fi înţeles şi să crezi în ele. Există o progresie naturală în procesul de învăţare a unui concept sau a unei tehnici:

  1. Faci cunoştinţă cu un nou concept (dintr-o carte sau de la un jucător mai tare).
  2. Vei aplica în mod conştient şi stîngaci conceptul în partidele tale.
  3. Asimilezi conceptul, şi dezvolţi o intuiţie  care îţi permite să îl aplici în mod natural.

Inevitabil,  nu te vei simţi comfortabil cu un nou concept cînd îţi este explicat prima dată. Ideea este că dacă nu treci prin pasul  2, nu vei ajunge niciodată la pasul 3. Şi mai este ideea că trebuie să faci ceea ce gîndeşti că este bine intelectual înainte  de a  simţi ceea ce e corect, şi prin repetiţie,  vei ajunge să simţi ce e corect şi vei progresa. Unor oameni le este greu să facă asta pentru că jucînd ceva ce nu înţelegi perfect pare a fi periculos, şi pericol în Go înseamnă că poţi pierde. Dar dacă scopul este să progresezi, nu îţi bate capul cu ideea de a cîştiga sau a pierde. Chiar aşa. Uite; acum sînt 6-dan. Cui îi pasă de cîte partide am pierdut cînd eram 5-kyu?

Există cîteva trucuri care te ajută să faci asta. Stabileşte-ţi exerciţii. Asta nu înseamnă să nu joci la modul serios; în limitele impuse de exerciţiu ar trebui să joci atît cît poţi de bine. Un lucru extraordinar în Go  este că poţi progresa chiar numai analizînd. Iată cîteva exerciţii pe care le poţi încerca în partidele tale.

  • Înainte de fiecare mutare (Chiar şi în mijlocul unei lupte), încearcă să observi care zonă a tablei este cea mai mare, şi încearcă să găseşti cea mai bună mutare în acea  zonă.
  • Nu face nici un triunghi gol.
  • Nu încerca niciodată să tai keima.

În încheiere, autorul solicită comentarii şi întrebări. Adresa sa de email o puteţi găsi la sfîrşitul articolului său.

Categories: Studiu Tags:

admin


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Arhive

Categorii