Un nou concurs la Şcoala 22
Un nou concurs la Şcoala 22
Pe 22 noiembrie 2013, la Şcoala Gimnazială nr. 22 din Galaţi s-a desfăşurat un concurs de calificare pentru Cupa României la GO.
Întrucât concursului nu i s-a făcut o publicitate corespunzătoare (în această privinţă organizatorii având încă multe de învăţat), la acesta au participat doar elevi de la Şcoala 22.
Sigur că ar fi fost de dorit să participe şi copii de la alte şcoli, şi adulți – atât de necesari în formarea viitoarei generaţii de jucători, dar aceasta fiind situaţia a trebuit să ne conformăm. Este ceva de înţeles, cei mari având nu numai problemele lor ci şi pe cele ale unei familii întregi, din ce în ce mai multe şi mai complicate în societatea contemporană.
La ora 9 au apărut primii copii în frunte cu Darius Asargiu, care a ajuns cu câteva minute înaintea tuturor. La 9.30 a pornit prima rundă.
Întrucât erau doar 9 competitori Gabriela a „jucat cu Bye” şi a fost foarte încântată pentru ca a primit aparatul foto ca să facă poze. După ce a făcut vreo câteva a obosit şi i-am propus să facă probleme pe GoProblems.com. Problemele i s-au părut tare uşoare (am început cu cele de 30 kyu).
Din nou au jucat încă de la început Dani Dajbog şi Claudiu Brînză, singurii care au reuşit să-şi păstreze rangurile după ultimul turneu la care au participat şi elevi bine pregătiţi de Codrin Vasiloancă-Smirnof.
Claudiu a atins unul dintre acele atât de cunoscute praguri psihologice şi a fost o surpriză pentru mine că şi-a revenit atât de repede. Cu o zi înainte declara răspicat că el „nu înţelege jocul”, că nu vrea „să mai joace niciodată”. Astăzi… a venit cu planul făcut de acasă – iar o să mă bată Dani ca de obicei… dar dacă-i înving pe toţi ceilaţi o să fie minunat. Cel puţin aşa am citit eu printre pietrele pe care le punea el pe tablă.
În scurt timp a apărut şi Domnul Toma care a preluat frâiele arbitrajului din mâinile mele cam neîndemnatice. Şi bine a făcut pentru că a mai apărut un concurent pasionat: Iulia Popescu, proaspăt reactivată după ce a trecut în clasa a V-a, aflată la prima ei confruntare oficială.
Ce-i drept, eu mă aşteptam să vină Narcisa, care, deja, cred eu, a stârnit îngrijorare în familie datorită pasinii ei extraordinare pentru joc. Biata floare, cred ca a păţit cam aceiaşi poveste ca Hikaru, pentru că în alt fel nu se poate explica … Dar să o lăsăm pe Narcisa şi să revenim la oile noastre, sau … mai bine zis la un lup deghizat în oiţă: Oana Lepădatu, care a reuşit în runda a II-a să o învingă pe sora lui Claudiu – Andreea.
După această victorie, prima pe care a obţinut-o în competiţie, Oana a întâlnit doi adversari dificili, pe Gabriela şi pe Iosif Ghimpu. La un moment dat Oana arăta ca o oiţă pierdută pe tablă şi spunea că „se dă bătută”, că „nu mai ştie unde să pună”. Consemnând victoria lui Iosif i-am dat câteva indicaţii. A renunţat după un timp dar… i-a revenit zâmbetul pe buze. Aşa că, în runda următoare a întâlnit-o pe Iulia şi… cum e vorba românească, a mâncat-o cu fulgi cu tot. Felicitări Oana !!! Ai spart GHIAŢA !!
Dar, nu numai Oana a jucat neaşteptat de bine ci şi Andrei Adăscăliţei. După două victorii (la Oana şi la Darius) a venit rândul lui să joace la masa numărul 1 cu „invincibilul” Dani Dajbog. Nu mă aşteptam să se întâmple ceva deosebit dar, deodată, copiii au început să strige „Domnu’ !!! Domnu’ !!! Îl bate !!! Îl bate !!” M-am apropiat şi … nu-mi venea să cred ochilor. Chiar era în avantaj Andrei Adăscăliţei. Domnul Toma a propus să-i fac şi o poză (dani_la_stramtoare.jpg) „pentru că n-o să mai ai prilejul”.
Si a avut mare dreptate. Până la urmă a întors Dani rezultatul pentru că a învăţat, cu doar o zi înainte, pe propria lui piele, că se fac puncte mai uşor pe margine. Cred că nu o să uite aşa uşor pentru că a încasat-o şi de la Gabriela (ce-i drept cu multe pietre handicap) şi într-un „teaching game”. Bravo Andrei !! Bărbaţii adevăraţi vorbesc prin fapte. Curând ai să fii tu cel care nu va pierde nici o partidă. Felicitări Gabriela. Eşti un bun profesor ! Când se vor mai organiza cursuri de instructori vom participa împreună. Meriţi !
Ce-i drept, partida următoare a pierdut la Claudiu şi încă destul de sever. Dar asta s-a întâmplat pentru că nu se astepta să întoarcă Dani partida, deci a suferit mult emoţional. Este rău că s-a întâmplat aşa ? Nicidecum ! La concursurile din viitor va putea depăşi o înfrângere mult mai uşor, îşi va gestiona resursele intelectuale şi emoţionale mult mai bine. Iar concursul care contează cel mai mult este cel care stabileşte campionul la grupa lui de vârstă.
Ei, dar nu asta a fost unica tragedie. Au mai fost două care s-au soldat şi cu lacrimi. În amândouă a fost implicată Elena, sora lui Dani. Dar ce s-a întâmplat ?? Pârdalnicul de program a stabilit o partidă între fraţi. Cum a aflat, doamna Dajbog a şi spus că „o să aibă tragedie acasă”. Eu nu am înţeles de la început, dar totul s-a lamurit de îndată ce Dani a câştigat. Elena doreşte foarte mult să-l învingă pe Dani şi depune toate eforturile în această privinţă. Dar Dani e un pic mai avansat.
Trebuie să recunosc, m-au mişcat mult lacrimile Elenei. Elena, dacă tu doreşti şi ai ambiţie multă şi răbdare multă, eu promit că voi depune toate eforturile ca să te ajut să-ţi îndeplineşti visul. Dar trebuie să fii conştientă că vor fi necesare şi sacrificii. Nu chiar mici.
Dar Elena a reuşit să depăşească momentul dificil pe la jumătatea partidei cu Ghimpu din runda următoare. A fost cea mai strânsă (şi cea mai frumoasă) partidă din turneu, victoria fiind decisă de komi (6,5 puncte) la doar 3,5 puncte. Acum a fost rândul lui Iosif să verse lacrimi. Dar le-a depăşit repede pentru că urma premierea.
Dar înainte de a trece la premiere să oferim şi o problema extrasă direct din partida dintre Elena şi Iosif.
Care e cea mai buna mutare pentru alb ? Dar pentru negru ?? Si Iosif putea să câştige uşor şi Elena.
Iată şi clasamentul final:
Preliminarii Cupa Romaniei – After Round 5
Loc Nume Rang Scor 1 2 3 4 5 Puncte SOS SOSOS
1 Dajbog, Daniel-Andrei 17 Kyu 6 2+ 3+ 5+ 4+ 6+ 5 16 78½ 2 Brinza, Claudiu-Mihai 18 Kyu 5 1- 4+ 7+ 5+ 3+ 4 17 76 3 Adascalitei, Gabriela 20 Kyu 3 f 1- 8+ 9+ 2- 3 16 66 4 Dajbog, Elena-Aurelia 20 Kyu 3 10+ 2- 6+ 1- 7+ 3 15½ 71½ 5 Adascalitei, Andrei 20 Kyu 3 8+ 6+ 1- 2- 10+ 3 15½ 68 6 Asargiu, Darius 20 Kyu 2 7+ 5- 4- 10+ 1- 2 14½ 71 7 Ghimpu, Iosif 20 Kyu 2 6- 9+ 2- 8+ 4- 2 13 64 8 Lepadatu, Oana Elena 20 Kyu 2 5- 10+ 3- 7- 9+ 2 9½ 63 9 Popescu, Iulia 20 Kyu 1 - 7- 10=! 3- 8- 0½ 7½ 49½ 10 Brinza, Andreea 20 Kyu 0½ 4- 8- 9=! 6- 5- 0½ 11 62½
Mai trebuiesc precizate câteva amănunte.
Popescu Iulia şi Brînză Andreea nu au putut fi departajate, arbitrul concursului decizând meci egal. A fost una dintre situaţiile în care cel care a capturat nu a ridicat pietrele de pe tablă, jocul continuând până când am observat problema.
Marele absent a fost, din nou, David Galpiian, care, ultima dată când am discutat cu mama lui, avea probleme de sănătate. Îl aşteptăm să se întoarcă printre cei prieteni cu victoria de la cercul nostru.
Cu toate că a terminat pe locul 5, Andrei Adăscăliţei a demonstrat încă o dată un potenţial deosebit. În consecinţă îl invităm să fie cel de-al şaselea jucător legitimat de la şcoala 22 din Galaţi.
Premierea a fost un prilej de bucurie şi amuzament pentru toată lumea. Domnul Toma, obişnuit să premieze competitori ceva mai înalţi, a avut dificultăţi în a o descoperi pe Andreea Brînză, care pare cea mai mică şi curajoasă participantă .
Premiile au constat în diplome de participare oferite de scoală după un design naiv (parerea lui Costel, dar care nu mă deranjează) semnat de mine. Apropos de Costel, a fost foarte necăjit pentru că nu a putut să anunţe concursul pe site. Dar eu am crezut că-l anunţă … Asociaţia şi reciproc. Iată cum apar problemele de comunicare…
Pe tablă am scris încă de la început urarea care a devenit tradiţională, mai ales în jocurile pe calculator, „gl hf”, care mie îmi place foarte mult pentru că include prescurtarea de la Galaţi. În plus, deoarece copiii de la alte şcoli din Galaţi şi Brăila se deplasează mai greu la un concurs de GO, după cum s-a şi văzut, tot în jocurile pe Internet, pe servere cum ar fi „flye or die”, au şansa de a întâlni jucători de nivelul lor sau un pic mai ridicat pentru a juca şi a progresa. Şi, dacă vrei să-ţi faci prieteni din toată lumea e bine să fii manierat.
Doamna Dajbog, reprezentantul şcolii la această competiţie, doamna Barbu (desemnată oficial să aibă grijă de cerc) şi doamna Vizitiu (sufletul tuturor activităţilor legate de GO de la şcoala 22) fiind ocupate cu alte proiecte, a realizat imaginea de final .
Dacă tot veni vorba de doamna Dajbog, dumneaei a fost de părere că trebuie scrisă pe tablă deviza lui Takeda Shingen, pe care o comparam cu desfăşurarea unei partide de GO, dar care ar trebui să ne ghideze şi în alte activităţi:
Iute ca vântul
Tăcut ca pădurea
Arzător ca focul
Neclintit ca un munte.
noiembrie 24, 2013 duminică at 7:49 pm