Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Rivalitatea dintre Lee Sedol 9p şi Gu Li 9p

Se spune că cei doi protagonişti din Mlily Jubango sînt prieteni şi rivali.

Cît de prieteni sînt, nu prea ştim noi, poate sînt prieteni de Facebook :). Cu siguranţă, de-a lungul carierei lor s-au întîlnit de zeci de ori, se cunosc şi se respectă, şi Lee a declarat că Li îi este foarte bun prieten pe viaţă, dar nu îl văd eu pe cîştigătorul celor 800 de mii USD, să îi dea jumătate învinsului. De altfel, nici nu am văzut vreun articol despre prietenia dintre ei, dar pe SL există un articol cu rivalitatea dintre ei, rivalitate naturală în orice domeniu sportiv. Din acest articol voi traduce cîteva informaţii pentru a ne face o idee.


Rivalitatea lor nu este doar cea temporară cu ocazia partidelor în care s-au potrivit la aceeaşi masă, ci este rivalitatea supremă, lupta pentru  fi cel mai bun. În lumea Goului astfel de rivalităţi au mai existat şi înainte, ultima fiind în anii 90 între  Yi Ch’ang-ho şi Ma Xiaochun.

Yi Se-tol din  Coreea de Sud şi Gu Li din China  formează prima rivalitate la nivel internaţional din lumea Goului în acest secol 21, luptîndu-se pentru statutul de cel mai tare din lume.  Pînă în septembrie 2013,  cei doi jucători s-au confruntat oficial în 36 de partide cu un scor de 18-17-1 în favorea lui Yi . Rezultatul nul a survenit în urma unui rar   ko qadruplu.

Conform lui An Younggil 8d, Gu Li dispune de abilităţi superioare în deschidere şi alege mai bine momentul în care să pornească luptele, în schimb ce  Yi Se-tol demonstrează tenacitate şi o tehnică superioară la sfîrşit de joc. Amîndoi excelează în luptele complexe, dar Yi fiind un pic superior.

Pe de altă parte, sfîrşitul de  joc se prezintă ca o slăbiciune pentru Gu Li, care a fost cel puţin de cîteva ori cauza înfrîngerilor în faţa lui Yi Se-tol. De fapt, toate partidele duse pînă la capăt, cu o singură excepţie au fost cîştigate de Yi, dintre care patru la doar jumătate de punct. Mai recent, în 2012  la Cupa Samsung, de două ori Gu a avut avantaj în jocul de mijloc avansat, dar datorită greşelilor de sfîrşit de joc nu a putut fructifica avantajul.

Psihologic, deşi scorul dintre cei doi este aproape egal, se pare că Gu Li este mult mai serios în ceea ce priveşte rivalitatea, zvonindu-se că are partidele lui Yi Se-tol’s la îndemînă pe noptieră.

Partidele

Întîlnirilor lor pot fi separate în patru categorii: China Weiqi League, titluri internaţionale individuale, titluri internaţionale pe  echipe, şi altele.

Lista cu partidele poate fi găsită pe SL, unde există deasemeni şi un mic număr de partide comentate.

Această serie de 36 confruntări ce au avut loc pe parcursul a unui deceniu întreg va culmina cu cele 10 partide din jubango, care vor şi decide cine este cel mai tare.

Categories: Jucatori, Pro Tags: ,

admin


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive