Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Şi partidele cu roboţii pot duce la poziţii interesante, din greşeală.

M-am trezit azi că am două partide întrerupte pe KGS, evident cu roboţi, aşa că am intrat pe partidele lor în curs pentru a şti cînd intră pe partida întreruptă.

Aşa am avut ocazia să văd o poziţie care a dus la un rezultat neaşteptat.

Robotul, 1 dan cu negrul, contra unui doi dan, pare ca stă mai bine în general, chiar dacă pierde grupul din dreapta pe care albul tocmai l-a separat de colţ.

Dar roboţelul insistă în a-şi salva grupul deşi pare fără şanse de scăpare. După R3, R5, care consolidează colţul, se aruncă la O8, care ameninţă să separe albul în două. Acesta se leagă, şi rămîne şi în sente, pe care îl foloseşte să reducă spaţiul de ochi al grupului negru.

Dar comite prima greşeală, mută la O 9, permiţînd negrului secvenţele următoare. Părerea mea e că conectarea simplă şi solidă la N9 îl lăsa cu cel puţin trei libertăţi în plus.

Negrul profită de ocazie şi îşi face un ochi cu T6. Albul reduce din libertăţi cu R7 şi Q8, ambele neinspirate, R6 cred că îl forţa pe negru să îşi facă formă proastă, după care trebuia continuat cu P6 care e kikashi şi acum Q8 e bună, albul cîştigă lupta. Totuşi R7 nu era fatală dacă era urmată de Q9 care îl obliga pe negru să îşi ia din libertăţi în procesul de eliminare a ochiului. Tot ce putea face era sa profite şi să ia cele 3 pietre din centru, practic 2 fiind necesar şi un sacrificiu.

Ajuns în poziţia următoare, negrul nu mai poate fi capturat.

Albul încearcă disperat un M6 pentru a obţine libertăţi, dar un sacrificiu la M7 îi spulberă visele. În final Albul obţine un ochi, e viu, dar în seki pentru că nu poate captura. Poziţia finală fiind următoarea.

Interesant este că robotul nu a văzut că poate ucide în ko dacă în loc să închidă la M5 lua punctul vital la M8.

Mai jos aveţi partida în format sgf pînă la mutarea ce obţine seki.

 

Download SGF

 

Negrul a cîştigat în cele din urmă prin abandon chiar dacă a primit cadou acel seki.

 

Download SGF

 

Aştept comentarii, sigur analiza mea are erori.

Categories: Probleme, Studiu Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive