Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Lu Fan şi-a oferit serviciile la o partida de Weiqi

În timpul Celor Trei Regate, Lu Fan s-a oferit voluntar ca şef al armatei lui Sun Ce prin intermediul unei partide de Go. Puterea Goului nu poate nicicum fi supraestimată.

Lu Fan (?-228 D.C.) originar din Runan Shiyang,  (la est de Taihe în Anhui) era un bărbat arătos şi voia să se însoare cu o fată pe nume Liu. Mama acesteia se opunea mariajului deoarece Lu era sărac, dar tatăl încrezător în perspectivele tînărului, era de acord, ba mai mult, el l-a ajutat pe Lu Fan cu averea sa să îşi consolideze puterea cînd acesta s-a mutat în Shouchun datorită războiului. Astfel Lu l-a cunoscut pe Sun Ce pe care l-a sprijinit în luptele sale, devenind buni prieteni. Sun Ce, ajutat de Lu a cucerit Lu Jiang, apoi Jiang Dong iar la final Wan Ling (Xuancheng al Anhui), Lu fiind numit guvernator al acesteia.

Într-o zi, cînd Sun îl vizita pe Lu, i-a propus să joace o partidă. Sun a jucat primul, dar a făcut o greseală, astfel partida începînd foarte prost pentru el. Lu Fan îi spuse atunci, arătînd spre tablă:

– Iartă-mă că ţi-o spun direct, dar tocmai ai comis un păcat cardinal. Este ca şi cum ai porni la luptă fără un comandant.
– Este uşor să aduni o armată dar este dificil să găseşti un general bun, răspunse Sun. La scurt timp după aceea Lu a făcut o mutare excepţională mormăind în barbă ca pentru sine:
– Doar un bun general ar putea juca o mutare atît de bună…evident fiind un apropo cum că ar fi un bun comandant al armatelor lui Sun Ce.

În anii ce au urmat, avîndu-l pe Lu ca general, Sun Ce şi-a extins mult teritoriul, devenind una dintre puterile Celor Trei Regate.
Partida dintre Sun Ce si Lu Fan este cea mai veche partidă înregistrată din istorie.

Poveste şi grafică publicate în Xiangqi Newspaper and Yang Cheng Sports Paper, preluate ulterior de Yutopian şi Radu Baciu.

Există şi partida, drept că doar primele 43 de mutări, şi nici nu se spune care sînt mutările din poveste.

 

Download SGF

 

De asemeni, povestea este confirmată de înregistrări istorice. O variantă (arhiva locală) o puteţi citi la  TheScholars în capitolul Romance of the Three Kingdoms

 

Categories: Povesti Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive