Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Cei cinci dragoni

Hei-Tzu și Bai-Tzu sînt cele două zeități care, din din cele mai străvechi timpuri, au inventat jocul de Go.
În urmă cu cîteva mii de ani, cei doi au început să își dispute măiestria în tainele jocului … și pentru că nici unul nu voia să se lase mai prejos, au hotărît să joace o partida care să decidă cine este cel mai puternic.

Vestea despre partida celor doi s-a răspîndit în tot largul cerului, iar zeii au trimis un dragon, pentru a urmări disputa : Dragonul avea ordin de a nu se întoarce decît după ce rezultatul va fi decis … pentru a le arăta și lor partida, pînă la ultima mutare.

Din păcate, regulile cu care se juca pe acea vreme erau oarecum primitive față de cele de azi, principala deosebire fiind că atunci nu se inventase încă regula Ko-ului. La un moment dat, cei doi au ajuns la o poziție care se tot repeta, și … fiind nemuritori … cu răbdare și ambiție nelimitate … au tot jucat și rejucat aceleași mutări, timp de mai multe mii de ani


Din cînd în cînd, zeii – intrigați – mai trimiteau încă un dragon … pentru a vedea dacă partida a luat sfîrșit și a le comunica rezultatul. În acest fel, acum sînt cinci dragoni acolo, urmărind cu toții partida … și se zvonește că un al șaselea ar fi deja pe drum.
Din cauza situației în care s-a ajuns în această partida, noi folosim astăzi … „regula Ko-ului”.

Povestea  este preluată din colecția de povești culese de Radu Baciu.

Categories: Povesti Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive