Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Pasiune

În Biografia Împaratului Ji Gao Di (479-502) – „Nan Shi- Ji Gao Di Ben Ji” – se menţionează că împăratul era un foarte bun jucător de Go, avînd tăria de 2 pin (sistem de ranguri utilizat pînă în zilele noastre în Taiwan.(acum, în profesionism, 2 pin este echivalentul rangului de 8 dan … pe cînd 1 pin echivalează celui de 9 dan).

Împăratului îi plăcea foarte mult să joace împreună cu unul dintre generalii săi, pe nume Zhou Fu. Generalul era şi el un pasionat al go-ului, lăsîndu-se furat complet de joc de fiecare dată cînd se găsea în faţa tablei.

Într-o zi, pe cînd cei doi erau cufundaţi într-una dintre obişnuitele lor partide, Ji Gao Di a făcut o mutare greşită, dar dîndu-şi seama în aceeaşi clipă, a încercat să o retragă. Zhou i-a prins imediat mîna şi s-a încăpăţînat să-l ţină strîns … împiedicîndu-l astfel să-şi retragă mutarea de pe tablă. Se pare ca Zhou uitase pur şi simplu că juca cu împăratul.

(În China antică, împăraţii erau consideraţi ca fiind de natură divină, denumirea chinezească pentru împărat înseamnînd de fapt fiu al cerului. Aşa stînd lucrurile, simpla atingere a împăratului putea atrage condamnarea la moarte … ca să nu mai vorbim de apucatul zdravăn al mîinii şi refuzul de a-i mai da drumul …)

Probabil că după ce şi-a dat seama de profanarea comisă, pe Zhou l-au trecut toate sudorile … Pe de altă parte, împaratul Ji Gao Di pare să fi fost un personaj cît se poate de drept şi cumpatat, din moment ce nu l-a pedepsit în nici un fel pe cel care comisese un asemenea sacrilegiu faţă de persoana sa.

Povestea (inclusiv imaginea, care nu pare să ilustreze subiectul ei) este preluată şi adaptată din arhiva de poveşti a lui Radu Baciu, arhivă ce pare că nu mai este prezentă online.

Categories: Povesti Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive