Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Hachiman Taro Yoshiie vizitind nevasta unui calugarHachiman Taro ar insemna „Baiatul cel mare al Zeului Razboiului” si este numele de imprumut al unuia dintre cei mai mari eroi din istoria militara a Japoniei, Minamoto no Yoshiie (1039-1106). Ii placea sa joace Go dar mai era cunoscut si ca fiind cam afemeiat.
In 1081 Yoshiie a fost chemat sa apere templul Hiezan, de linga Kyoto, impotriva atacului unui grup de calugari al unei secte rivale.

Se spune ca, intro seara, tocmai intentiona sa se strecurase in casa unui calugar (in partea dreapta a tabloului) in scopul de a o vizita pe nevasta aacestuia. Stapinul casei, avertizat despre aceasta vizita, pusese o tabla de Go pe balcon – in speranta ca Yoshiie se va impiedica de ea cind va patrunde in casa, si-l va putea ucide.
Yoshiie a sarit insa pe balcon, a taiat un colt al tablei cu sabia si a patruns cu nerusinare in camera nevestei calugarului. Vazind aceasta, calugarul a luat-o la fuga inspaimintat, spunindu-si: „Asta nu poate fi un om oarecare …”

Tabloul pare a fi ilustrarea unei scene dintro piesa kabuki. (Reforma din 1842 interzicea identificarea personajelor in astfel de opere de arta).

Povestea  este preluată din colecția de povești culese de Radu Baciu.

Categories: Povesti Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive