Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Uită-ți problemele și bucură-te de Go

Handtalk, Sit-Still și Trouble-Forgetter sînt doar cîteva nume alternative pentru Go. În Shi Shou Xin Yu, Wang Zhong Lang (424 d.Hr.) s-a referit la Go ca Sit-Still, iar Zhi Gong s-a referit la Go ca Handtalk, (termenul Handtalk este încă folosit pe scară largă în zilele noastre, de exemplu ca nume al unui program de Go pentru computer). Zu Na din Dong Jin (317-420 d.Hr.) se referă la Go ca Uitătorul de probleme. Fratele mai mic al lui Zu Na, Zu Di, a fost învins în efortul său de a invada regatul de nord, iar Zu Na a fost foarte întristat. Și-a petrecut timpul jucând Go toată ziua, încercînd să uite această întîmplare. Prietenul său, Wang Yin l-a îndemnat să nu-și piardă timpul. Zu Na a răspuns: „Vreau doar să îmi uit necazul!” Pentru Zu Na, aceasta a fost o experiență tristă. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor care nu sunt familiarizați cu istoria, au impresia că a avut o viață minunată jucînd Go, nefiind blocat de treburile zilnice. Goul fiind considerat una dintre cele patru realizări de către savanți și oficiali deopotrivă, și o mare comoară a culturii chineze. Au existat, de asemenea, numeroase povești inspirate legate de Go, transmise din generație în generație. Mai ales în timpul dinastiei Jin și Nan Bei, au existat numeroși jucători renumiți de Go, iar Goul a fost foarte popular. Peste tot se vedeau oameni care stăteau nemișcați în fața tablelor de Go, cu pietre în mână, vorbind pe îndelete cu adversarii.

Jin Shu, în Fei Xiu Zhuan, a menționat comportamentul lui Fei Xia într-o poveste legată de Go. Într-o zi, Fei Xia juca Go la o cină în casa generalului Zhou Fu. Zhou s-a îmbătat și l-a doborât pe Fei la pământ. Spre surprinderea multor oameni, Fei s-a ridicat și s-a întors la joc de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat. Desigur, acest lucru s-ar putea să nu se datoreze în totalitate bunei conduite a lui Fei. Se știe că Goul are un efect fascinant asupra oamenilor, pînă la punctul în care aceștia nu sînt conștienți de ceea ce se întîmplă în jurul lor.

Cunoscut ca membru al celor șapte înțelepți de bambus, Yuan Ji a fost și un jucător Go. Potrivit legendei, această persoană a fost total hipnotizată cînd juca Go. Jin Shou, în Yuan Ji Zhuan descrie scena cînd mama lui Yuan a murit în timp ce Yuan  juca Go cu prietenul său. Când adversarul său a auzit că mama lui Yuan a murit, el l-a îndemnat pe Yuan să oprească jocul, dar Yuan a insistat să termine. După ce jocul s-a terminat, Yuan a băut aproape 20 de litri de vin, a scos un strigăt puternic și a vărsat câțiva litri de sânge. Aceasta a fost o poveste tristă și emoționantă.

O altă poveste îi implică pe cei doi fii ai lui Kong Rong în timpul celor Trei Regate (220-265 d.Hr.). După cum este înregistrat în Wei Shi Chun Qiu, Kong Rong a fost decapitat de Cao Cao pentru că a spus ceva greșit. Fiii lui Kong aveau atunci opt sau nouă ani și  jucau Go cînd le-a ajuns vestea despre tatăl lor. Continuînd să joace, ei nu au realizat că sînt în pericol. Slujitorii lor i-au îndemnat să fugă pentru a-și salva viața. Ei au răspuns calm: „Ai auzit că ouăle sînt cruțate cînd se sparge cuibul?” Drept urmare, ambii fii ai lui Kong au fost și ei decapitați.

Yuan Ji a încercat să găsească un moment de liniște sufletească în Go și cei doi fii ai lui Kung au încercat să prindă o scurtă perioadă de bucurie cu un ultim moment de joc. Dar în ceea ce privește umorul, nici unul nu se compară cu povestea spusă în capitolul 22 din Sui Jing Zhu. Yuan Lan (cunoscut și ca Yuan Jian) ​​era judecător în provincia Kai Feng la acea vreme, și își invita constant prietenii să joace Go. Într-o noapte, în timp ce Yuan Lan juca Go, unii pirați au decis să jefuiască orașul. Cînd gărzile au venit să-l anunțe pe Yuan, el a fost atât de implicat în joc încît i-a ignorat. Fiind îngrijorat, gardianul a ridicat vocea spunând: „Situația este foarte tensionată afară cu jaful!” Yuan a răspuns: „Am un jaf (cuvântul chinezesc pentru ko este același cu jaf) și aici și este, de asemenea, foarte tensionat!” Aceasta a fost într-adevăr o poveste amuzantă. Foarte puține povești Go din dinastiile Wei (220-253 d.Hr.) Jin (265-420 d.Hr.) și Nan Bei (420-589 d.Hr.) sunt pline de umor sau amuzante. Majoritatea poveștilor sunt triste precum și următoarea.

 

———————————

În perioada Liu Song, Wang Huo era un tînăr nobil  deosebit de înzestrat și foarte apreciat de către toti cei din jurul sau. El era de asemenea și un bun jucător de Go. Invidios pe faima tînărului Wang, împăratul Song Ming (Liu Huo) a decis la un moment dat că trebuie să îl omoare, și i-a trimis acestuia o sticlă cu vin otrăvit.

Wang Huo juca Go în momentul în care edictul imperial și sticla cu vin au ajuns la el. După ce partida s-a terminat, el a așezat cu grija piesele in cutie, una cite una si, înclinîndu-se în fața partenerului său, i-a spus că împăratul îi ordonase să se sinucidă.
Apoi, turnîndu-și un pahar de vin, Wang continuă către prietenul său:
„- Nu te sfătuiesc să bei din acest vin” – și dădu băutura pe gît.

Ce gînduri l-or fi bîntuit pe Wang în ultima parte a partidei ?
Nu era furios. Probabil că nici măcar nu-i fusese frică. S-ar putea sa nu se fi gîndit decît la cum să mai cîștige un punct în joc.
Mai tîrziu împăratul Song Wei Zhong scria într-un poem al său: „Uită-ți problemele și bucură-te de jocul de Go„.

Articol preluat din colecţia de poveşti a editurii Yutopian.

versiune a poveștii, mult scurtată, (practic doar ultimele două paragrafe) apare și în colecția de povești a lui Radu Baciu. Aceasta este însoțită de imaginea de mai jos, imagine care nu pare să aibă legătură cu subiectul poveștii.

Categories: Povesti Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive