Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Wang Can

Cele Trei Regate este o perioadă din istoria Chinei care îmi sare din ce în ce mai des în ochi. Este vorba despre subiecte legate de Go, dar şi altele precum cinematografie jocuri şi numai. Citind articolul din Wikipedia ne mai luminăm un pic. Vedem că perioada este relativ scurtă, cu puţin peste jumătate de secol, dar foarte sîngeroasă, din moment ce un recensămînt de după această perioadă arată o populaţie aproape la sfert comparativ cu un recensămînt de mai înainte. Să fie oare această violenţă motivul pentru care perioada este atît de celebră?

Oricum, indiferent de motiv, ea este celebră, şi la fel multe personaje care s-au remarcat în acele vremuri.

Unul dintre aceşti eroi a fost şi Wang Can (177 – 217 ) nativ din Yang Gaoping ( regiunea Zou din Shangdong), şi a fost considerat unul dintre cei şapte înţelepţi ai Jiang An. El şi Liu Xie erau consideraţi ca fiind cei mai buni dintre cei şapte. Wang a fost născut într-o familie de nobili din Donghan. Cai Yi, un oficial de rang înalt, îl preţuia foarte mult pe Wang. După revolta lui Dong Zhuo, Wang s-a alăturat lui Liu Biao în Sud,  dar nu i-a fost oferită posibilitatea de a îşi arăta întregul potenţial. Mai tîrziu el i s-a alăturat lui Cao Cao şi a devenit un înalt oficial.

În chineză există o anecdotă, ‘Dao Ji Xiang Ying’, în care personajele sînt Wang şi Cai. O dată cînd Cai a fost în toiul unei petreceri în Changan, Wang a venit să-l viziteze. Cai s-a repezit să îl întîmpine pe Wang şi de emoţie nu a observat că a încălţat pantofii pe dos. Toţi oaspeţii lui au fost surprinşi. La acea vreme Cai era un oficial bine cunoscut iar Wang era doar un adolescent. Aceasta a arătat cît de mult respect  avea Cai pentru Wang, ceva ce oaspeţii Cai lui nu puteau înţelege.

Altă dată, Cai a ieşit la un picnic cu prietenii, şi Wang era printre ei. Văzînd o piatră de mormînt pe marginea drumului, Cai i-a rugat pe toţi să  citească ce scria pe ea, apoi i-a grăbit la drum.  După o vreme, Cai a întrebat, ‘Cine poate repeta ceea ce era scris pe piatra funerară?’ Doar Wang a putut reda tot conţinutul fără să omită nici un cuvînt. Deşi invitaţii au fost surprinşi, l-au suspectat pe Wang că memorase din timp ceea ce scria pe acea piatră. După cîteva luni, Cai a jucat o partidă de Weiqi cu unul dintre oaspeţi. Cai a cîştigat partida cu un punct după 265 de mutări. Discutînd partida au deranjat piesele din greşeală. Wang s-a oferit să repună piesele, ceea ce a şi făcut fără să rateze măcar o mutare. Acel invitat a lui Cai a fost unul dintre cei care nu s-a mai îndoit de memoria excepţională a lui Wang.

Wang a lăsat posterităţii două publicaţii, Weiqi Fuxu şi DanqiFuxu.

Poveste şi grafică publicate iniţial în Xiangqi Newspaper şi Yang Cheng Sports Paper, ulterior pe situl Yutopin

Categories: Povesti Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive