Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Concubina Qi dorindu-şi noroc de la o partidă de Weiqi

In China există o mulţime de poveşti despre politicile murdare din timpul dinastiilor Han şi Tang.  Dar nu poate fi negat că aceste două dinastii au fost importante în dezvoltarea Goului, în acele timpuri fiind prezenţi mari jucători. Concubina Qi a împăratului Han Gao Zu, Liu Bang, este un astfel de exemplu.

Concubina Qi (?-194 ) a fost cunoscută şi sub numele Qi Ji. Ea a fost născută în Ding Tao (Shangdong) la sfîrşitul dinastiei Qin sau începutul dinastiei Han. Ea a avut un copil cu Liu Bang, cunoscut ca prinţul Zhao (Liu Ruyi). Personalitatea lui Ruyi era foarte asemănătoare cu ca a lui Liu Bang, şi din acest motiv el a încercat de nenumărate ori  să îl înlăture pe prinţul Liu Ying (fiul reginei Lu Hou) şi să îl pună în drepturi pe Ruyi, dar fără succes. Din această cauză Lu Hou o ura intens pe Qi.  Şi chiar imediat după moartea lui Liu Bang Lu a încarcerat-o pe Qi şi a dat ordin ca să fie pusă zilnic să muncească la decojitul orezului. Qi  muncea cîntînd tristă, ‘Fiul meu este duce şi eu sînt sclavă. Şi voi decoji orez pînă cînd voi muri. Cum oare să îţi trimit mesaj de la trei  mii de mile?’ Cînd Lu a auzit despre aceasta ea i-a ciopîrţit mîinile şi picioarele, i-a scos ochii’ şi a otrăvit-o pînă cînd a surzit şi şi-a pierdut minţile.( după cum este înregistrat în Whyqi Zhuan al Han Shu).

Qi a avut o slujnică care a scăpat şi ulterior s-a căsătorit cu Duan Yu din Fufeng (la vest de Xian în Shaanxi). Ea a descris-o pe Qi  ca fiind o femeie de o frumuseţe răpitoare care ştia să cînte şi să danseze foarte bine, şi care era o puternică jucătoare de Weiqi.  Pe patru august în fiecare an Qi  juca o partidă de Weiqi cu Liu Bang în pădurea de bambus din partea de nord a palatului. Cîştigătorul putea să îşi pună o dorinţă care va deveni realitate, după cum se credea. Interesant este că Qi a cîştigat în fiecare an, şi de fiecare dată şi-a dorit noroc. Evident, aceste dorinţe nu au prea funcţionat.

Articol preluat din colecţia de poveşti a editurii Yutopian.

Povestea şi grafica au fost publicate iniţial în Xiangqi Newspaper şi Yang Cheng Sports Paper.

Categories: Povesti Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive