Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Ryo Nirami, Ryo-sente, Ryo-shimari, Ryoyoku, Ryoyoku no jin,

Ryo Nirami – Ameninţare dublă. În traducere directă, privire dublă.

Ryo senteDublu sente, adică ambele părţi au sente. Un exemplu în diagramă. Ambele mutări, Negru A sau Alb B sînt sente.

Ryo shimariDeschidere în care un jucător ocupă două colţuri cu formaţii shimari. O sursă precizează că e vorba de shimari bazate pe punctul 3-4. Cele două formaţii shimari pot fi pe aceeaşi latură sau pe laturi opuse. În diagramă un exemplu pe laturi opuse.

 

În zilele de azi această deschidere este considerată ca fiind lentă şi simplă. 1 şi 3 a fost folosită vreo trei secole fiind mereu de actualitate. Înainte de a fi introdus komi, era general acceptat că această deschidere este prea simplă din punctul de vedere al albului, şi acesta ar trebui să atace negrul înainte de 7. Şi totuşi mai poate fi văzută şi recent de exemplu Kato MasaoCho Chikun 1988 Liga Honinbo. Simplismul este dat de faptul că este o deschidere lipsită de josekiuri. Dar în partidele de profesionişti acest lucru este compensat pentru că luptele care apar devin un exerciţiu tehnic de josekiuri de joc de mijloc.

Ryoyoku(variante: ryoyoku no jin sau ryoyoku no jinkei) Un shimari cu extinderi pe ambele părţi. În diagramă o variantă a ryoyoku, formată din keima shimari plus extinderi. Această variantă se mai numeşte, kakuyoku , aripi de cocor.

Categories: Dicţionar Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive