Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Promovarea şi patronii.

Tocmai mi-au căzut sub ochi două informaţii, ambele pe tema promovării, e drept că nu sînt de la noi ci de aiurea, dar ideile sînt demne de menţionat, mai ales acum cînd o nouă echipă încearcă să urnească FRGo, carul nostru cel sisific. De fapt este vorba de mai mult decît promovare ci instruire.  Avem şi noi instructorii noştri, care mişcă preponderent (a se citi exclusiv) pe energii proprii, şi anume pe bază de voluntariat.

Un ajutor venit de la noi ceilalţi ar fi în măsură să le menţină energia şi entuziasmul la cote mai ridicate care să amîne momentul cînd vor pune această activitate în afara agendei proprii. Cele două informaţii prezentate în acest articol pot fi surse de inspiraţie pentru noi, cei binevoitori, dar care stăm în tribună.

Prima informaţie este despre un american, Shawn Ray, şi Patreon. Anul acesta în aprilie, Ray publica un articol pe blogul său Aventurile lui Shawn cu Goul. În acest articol numit, A da sau a nu da o viaţă pentru Go, Shawn ne descrie în amănunt dilema sa cu privire la viitoarea sa carieră. Cea la îndemînă este o carieră de programator în care are şansele unui venit stabil şi dolofan, dar care nu este tocmai pasiunea sa. El este pasionat de Go, şi doreşte să îl promoveze şi chiar a înaintat pe acest drum o vreme, dar financiar nu este o cale tocmai sigură. Drept urmare şi-a creat un cont pe Patreon cu scopul de a găsi suficienţi sponsori care să îi asigure pentru început un venit minim pentru a supravieţui, urmînd să se înscrie la universitatea Myongji din Corea şi a înainta pe această direcţie. Ţinta sa era de o mie USD pe lună, ţintă ce urma să fie atinsă în şase luni. Dar mare parte din cele şase luni au trecut, şi ţinta a fost atinsă doar în mică parte, care cu simbolicul dolar de la mine nu atinge nici o cincime.  29 de sponsori şi aproape 200 USD promişi.După cum se prevede, cariera lui Shawn se va îndrepta către programare.
(Această carieră îi va permite să îl sponsorizeze mai bine pe Nick Sibicky, care încearcă cu mai mult succes acelaşi lucru, 106 patroni, 663 USD lunar.) (Altă paranteză, Nick îl sponsorizează pe Shawn… hmmm dacă e aceeaşi sumă de unde unde se duc banii? )

Dar nu cei doi sînt aici tema, ci ideea de patronaj, Patreon. Aceasta merge ca şi Kickstarter de care am mai vorbit, sau Crestemidei de la noi, prezentată recent, dar cu diferenţa că nu este o singură donaţie, ci promisiunea de a dona lunar aceeaşi sumă, deci promisiunea nu trebuie făcută cu lejeritate fiind vorba de o „factură” ce va reveni lunar, deci cine se aruncă cu prea mult şi ulterior renunţă încurcă planurile celui sprijinit. O veste bună este că Patreon spre deosebire de Kickstarter se pare că funţionează şi în România pentru că am observat trei români cu proiecte lansate prin acest sit, doi dintre ei cu ţelul atins.

Avem şi noi instructori care merită sprijiniţi, nu îi voi numi, îi cunoaştem, şi în plus în afară de a îi suporta cu bani din venitul propriu o putem face cu acei 2%, sau cu mult mai mult din partea celor cu firme care merg pe profit.

A doua parte a acestui articol este despre o ştire de la AGA, pe o temă asemănătoare. Anunţul este simplu, „Se caută instructor de Go pentru copii, fonduri disponibile” Este vorba de un proiect de promovare în şcoli, ceva la modul reuşit de Codrin dar cu ceva diferenţe. Una din diferenţe este că proiectul se axează şi pe şah, a doua fiind sprijinul oferit de AGA. Anunţul conţine şi trei documente, unul cu o prezentare a proiectului, al doilea cu detalii, iar al treilea cu bugetul alocat în funcţie de nivelul şi durata implicării.

 

 

Categories: Promovare, Resurse Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Articole recente

Arhive

Categorii