Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

ConGo

ConGo este un nou server de Go, bazat pe o idee nu tocmai nouă şi anume aceea de joc colaborativ. Am mai văzut acest tip de partidă în două locuri, nu mai reţin unde e unul, dar al doilea este pe situl Filmului jocului de înconjurare. Chiar am participat la acele partide vreo doi ani, dar din nefericire acolo la un moment dat partidele se blocau datorită vreunui bug, şi în loc să se repare se pornea alta, aşa că am renunţat. Acolo participarea era anonimă şi bilaterală, adică oricine putea muta/vota şi pentru Alb şi pentru Negru fără a fi nevoie de cont.

Pe ConGo este necesar un cont, dar care se face simplu alegînd un nume de utilizator şi o parolă, în plus se poate juca doar pentru o culoare, adică eşti automat plasat într-o echipă sau cealaltă, ceea ce va împinge pe răzvrătiţi să îşi facă două conturi :). Pentru conformitate e necesară şi furnizarea rangului.

 

După înscriere sau autentificare tot ce vezi e tabla, unde poţi muta, dacă este rîndul tău. Mai precis votezi pentru o anumită mutare, pentru că la miezul nopţii mutarea cu cele mai multe voturi va fi efectuată pe tablă.

Pagina are şi un meniu la fel de simplu. Prima intrare lansează o fereastră cu explicaţii scurte despre server. A doua deschide o fereastră unde vedem numărul de utilizatori şi numele lor în cele două echipe. A treia ne dă posibilitatea să descărcăm SGF-ul în care vedem opţiunile pentru ultima mutare.

 

Noutatea este că se poate comenta, explicînd de ce am ales acea mutare, astfel cei mai puţin pregătiţi putînd învăţa de la cei tari.

Discuţii cu sugestii şi orice mai e necesar pot fi purtate pe canalul dedicat de la reddit, dar şi pe postarea de pe Facebook publicată de Peggy Yang, de unde am şi aflat de acest server. Serverul este creaţia lui Jay Chan, preşedintele  Bay Area Go Players Association, şi deşi este lansat de doar cîteva ore, are deja 250 de utilizatori.

Jucăria este încă în lucru aşa că unele lucruri cu siguranţă vor fi schimbate. De exemplu, există un sondaj în care se doreşte aflarea opiniei în ceea ce priveşte vizibilitatea procentelor voturilor pentru diverse mutări. Acum două ore cînd am început să scriu acest articol opiniile erau destul de echilibrate, cîteva procente în plus pentru contra. Dar acum două treimi ar vrea ca procentajul să fie secret.

Multe opinii murmură contra lentorii cu care se vor desfăşura partidele,  dar dacă şi eu, un bliţist notoriu am participat la astfel de partide, cu siguranţă se vor găsi destui care să se bucure de această nouă oportunitate.

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmează

 

 

 

               

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Articole recente

Arhive

Categorii