Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Seimoku, Seimoku furin, Seimoku furin naka yonmoku, Seiyo shibori, Seki

Seimoku – (Puncte stea): Puncte de handicap. Puncte marcate de regulă pe goban, cel din centru, tengen, patru punctele 4X4, și patru în 4X10. Prin extensie, nouă pietre handicap.

Seimoku furin –  Treisprezece pietre handicap. Cele nouă menționate la seimoku plus patru în punctele 3X3. Literal, puncte stea și clopoței de vînt.

Seimoku furin naka yonmoku –  Șaptesprezece pietre handicap. Cele nouă menționate la seimoku, plus patru în punctele 3X3, plus patru în punctele 7X7. Literal, puncte stea, clopoței de vînt și patru în centru.

Seiyo shibori – Strîngere, stoarcere stupidă, ineptă, care strică mai mult poziția proprie decît cea a adversarului. Literal, strîngere vestică. Termenul a fost adoptat de japonezi în anii cînd nivelul Goului în vest era foarte scăzut, și era folosit la modul ironic. În prezent mai este folosit foarte rar, și mai poate fi găsit în literatura de acum cîteva decenii.

Seki – O poziţie de impas cînd două grupuri adverse se află în contact, nu au doi ochi, şi  nici nu pot captura, pentru că a da atari înseamnă să se pună în atari. Viață reciprocă.

Seki

Un exemplu în prima diagramă. Evident este vorba de piesele marcate.

Exemplul al doilea.

Aici cele două grupuri marcate au doar o libertate comună, dar au şi cîte un ochi, şi nu pot ocupa libertatea comună fără să se pună în atari. Grupurile sînt vii, dar chiar dacă au un ochi, acel punct nu contează ca teritoriu.

Dar mai există şi alte forme de seki, unele foarte interesante.

Categories: Dicţionar Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive