Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Shicho, Shicho atari, Shido-go, Shikatsu, Shi-ko

Shicho – Scară. Secvență de mutări în zigzag în care una dintre părți pune în atari grupul advers care nu are altă opțiune decît a se extinde și rămîne tot cu două libertăți ceea ce duce la un nou atari. Scara se va desfășura pînă la marginea tablei, sau pînă pietrele atacante întîlnesc o piatră ajutătoare și reușesc să captureze. Alt caz este cel în care piesele atacate întîlnesc o piatră ajutătoare și obțin mai multe libertăți, sau pietrele atacante nu mai pot da atari, atacul fiind oprit. În diagramă avem un exemplu de captură în scară

Shicho atari – Termenul are două semnificații, unul fiind de mutare care inițiază o scară, iar altul de mutare/piatră care strică o scară. Piatra poate exista pe tablă înainte de inițierea scării, sau poate fi plasată ulterior. Un exemplu în diagramă.

Negru 1 oprește scara, dar în același timp amenință și poziția locală, motiv pentru care albul răspunde cu 2. Cînd piatra este jucată ulterior lansării scării, are de obicei un scop dublu, evident cel de a întrerupe scara, dar și un altul local, similar unei amenințări de ko, care va permite jucătorului să rezolve problema scării, sau va obține un profit local.

Mai multe exemple.

Shido-go – (Shidō-go). Partidă lecție. Partidă jucată cu rol instructiv, partidă ce este jucată de un jucător mai tare, sensei, și unul cu rang mai scăzut, deshi. Partida poate fi jucată cu handicap, handicap redus sau chiar la paritate. Elevului îi poate fi permis sau nu să își ia mutările înapoi. Instructorul poate da sau nu sugestii privind următoarele mutări. Partida poate fi dusă pînă la capăt sau jucată parțial, dar instructorul va crea pe tablă situații din care se pot învăța noțiuni noi.

Shikatsu – Viață și moarte. Probleme de viață și moarte, vezi tsume-go. Acest concept este extrem de important, înțelegerea lui făcînd o mare diferență în tăria de joc. Pe senseis, există o secțiune cu multe detalii,

Shi-ko – O  situație de ko cvadruplu. Patru kouri simultane, formînd un superko care conduce la repetiție infinită. Vezi dokei sanpuku.

Categories: Dicţionar Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive