Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Shimari, Shime tsuke, Shimoku nakade, Shinbun teai

Shimari – Înconjurarea unui colț cu două pietre. O formație de două pietre în colț. E posibil să nu asigure colțul, dar atacantul este evident în dezavantaj. Se mai folosesc şi variantele jimari sau zimari. Opusul lui kakari. După forma celor două pietre există mai multe tipuri de shimari.

  • Kogeima shimari (închidere cu săritura calului mică): Punctele 3-4 și 5-3.
  • Ikken shimari (închidere cu săritură peste o linie): Punctele 3-4 și 5-4.
  • Ogeima shimari (închidere cu săritura calului mare):
    Punctele 3-4 și 6-3.
  • Niken shimari (închidere cu săritură peste două linii): Punctele 3-4 și 6-4.

De asemeni, formaţiile shimari se mai clasifică după localizarea uneia dintre pietre, 3X4, 4X4, 3X3, 3X5, cea mai comună fiind cea din 3X4 din cauză că acest punct este preferat pentru a fi prima mutare în colţ, fiind dezechilibrată ceea ce permite conlucrarea bună cu o a doua piatră, spre deosebirile de 3X3 şi 4X4   care fiind simetrice sînt axate mai degrabă pe viteza de dezvoltare decît pe teritoriu.

Shime tsuke – O secvență de stoarcere a unui grup advers cu presarea lui contra unui grup de piese sacrificat, secvență ce conduce la construirea unui zid exterior. grupul atacat nu are cale de ieșire în exterior, și în cele din urmă va fi forțat să captureze piesele sacrificate. În diagramă, secvența albului de la 1 la 7 este un exemplu.

Shimoku nakade – Mutare plasată în interiorul unui ochi de patru puncte, mutare ce previne formarea a doi ochi. În diagramă un exemplu. Prin extensie orice ochi sau formă de acest tip care este moartă pentru că nu poate preveni uciderea în acest mod.

Shinbun teai – Go, partide jucate în turneele sponsorizate de ziarele japoneze care oferă bani pentru premii.

Categories: Dicţionar Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive