Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Yonmoku nakade, Yonrensei, Yoritsuki, Yoritsuku, Yose, Yoseru

Yonmoku nakade – Nakade, formă moartă cu patru libertăți interioare, similar cu shimoku nakade.

Yonrensei (Yon+rensei) – O formație de patru piese care ocupă patru puncte hoshi alăturate, Trei pe o latură plus unul pe o latură adiacentă. Formația 1, 3, 5, 7 în diagramă.

Yoritsuki – Yoritsuku

  • A face profit pe parcursul hărțuirii lente și constante a unui grup slab. Antidotul, opusul, este amashi, care face profit lasînd grupuri slabe pentru a fi atacate.
  • Expresia este folosită cînd jucătorul care este în urmă joacă cu răbdare încercînd să recupereze strop cu strop. A se agăța de partidă.

Yose – Mutări jucate la teritoriile stabile, de regulă mărind propriul teritoriu în defavoarea celui advers. Acest tip de mutări nu sînt atît de mari precum mutările din deschidere sau cele din jocul de mijloc cînd e vorba de viaţa şi moartea unor grupuri mari, deci evident vor fi amînate pentru sfîrşitul partidei. Dar aceste mutări pot fi efectuate uneori şi mai devreme. Un yose mare, oyose poate fi jucat chiar timpuriu în stadiul de deschidere a partidei. Dar yosele tipic, cel mic, are loc la sfîrşitul partidei fiind în general mutări pe liniile doi şi unu. (Notă. Yose mai are o semnificaţie, cum ar fi cea din yose-ko, ko de apropiere, care este diferită deşi apropiată de semnificaţia demonstrată mai sus. Amîndouă sînt specializări a aceluiaşi concept, cel de apropiere.)

Avînd în vedere că mutările de yose tipic au loc la sfîrşitul partidei, termenul este folosit ca sinonim pentru sfîrşitul de partidă.

În japoneză termenul poate fi verbalizat indicînd jucarea de yose, sub forma yoseru.

Categories: Dicţionar Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive