Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Tonamento boshiki, Tonbo, Torazu Gomoku, Torazu san moku, Tori, Torikaesu, Tori kaeshi, Torikake, Torikiri, Torikiru, Toru

Tonamento boshiki – Turneu de tip eliminatoriu, knok-out, în care la fiecare rundă învinșii sînt eliminați, în final fiind un singur învingător.

Tonbo – Formație fluture. Vezi kannon-biraki.

Torazu Gomoku – Cinci puncte fără captură.  Conform regulamentului japoez din 1949 în oricare din cele două poziții de mai jos, negrul are cinci puncte fără să fie nevoit să captureze. Pe Senseis, este o discuție în privința acestei reguli, dar nu îmi este clar dacă regula a fost anulată în regulamentul din 1989, ca în cazul lui torazu san moku.

Torazu san moku – O poziție foarte rară pe colț care era decretată ca valorînd trei puncte pentru negru fără obligația de a mai captura pietrele albe marcate. Dar conform regulamentului japonez din 1989, dacă poziția rămîne pe tablă la sfîrșit, este considerată seki. Vezi diagrama 1 în  Exemple de confirmare de viață și moarte  în Regulamentul Japonez. Particularitatea poziției este că ambii jucători au mai multe puncte pe mutarea/captura adversarului, deci nimănui nu îi convine să mute dacă nu este obligat. Dar conform actualului regulament negrul va captura pentru că un punct, (sau două dacă are mai multe amenințări de ko), e mai bine decît nici un punct.

 

Tori – Captură.

Torikaesu – Recaptură.

Tori kaeshi – A captura înapoi.

Torikake – Încercare serioasă de a captura un grup de pietre.

Torikiri – Captura completă, definitivă a unui grup.

Torikiru – A captura definitiv. A completa captura unui grup.

Toru – A captura.

Categories: Dicţionar Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive