Joc antic folosit pentru a înțelege strategia chinezo-americană
Titlul de mai sus este traducerea directă a titlului unui articol apărut pe situl armatei americane.
Articolul publicat în 24 mai 2016 de David Vergun, prezintă o scurtă analiză a subiectului. Subiectul a fost adus pe tapet de William “Trey” Braun, un colonel în rezervă, profesor și cercetător care la o recentă conferință a Clubului Național de Presă a spus: Înțelegînd Goul — un joc de strategie inventat în China acum vreo trei milenii — Statele Unite își pot construi strategii de securitate națională mai bune în relațiile cu China, evitînd astel războiul.
Braun împreună cu prof David Lai au condus un grup de zece studenți americani și de alte naționalități care au participat într-un studiu de nouă luni al acestei strategii în cadrul US Army War College.
Braun spune că mai înainte de a înțelege Goul este necesară înțelegerea relației tensionate dintre China și Statele Unite, relații aflate în acea zonă gri, care nu e nici pace nici război, zonă competițională în care Statele Unite nu o duc foarte bine. Cu recenta creștere economică și militară a Chinei, au venit și ceva pretenții locale ale acesteia, acțiuni care au început să îi îngrijoreze pe americani care au pretenții peste tot în lume. Avînd în vedere că în diverse zone ale lumii din 16 cazuri de competiție între națiuni în această zonă gri, 12 au condus la război, și că eventualitatea ca China să egaleze ca putere SUA în acea zonă, e de preferat ca tranziția să se efectueze pașnic și că diferențele să fie rezolvate fără folosirea forței.
Goul este mai mult decît un joc zice Braun. Goul este o prismă prin care China observă lumea, și mai este și un mod de a gîndi și opera. Deci dacă SUA vrea succes în zona gri, trebuie să înțeleagă regulile jocului lor. Braun face și comparația cu șahul, și mai menționează și ideea că deși partida poate fi pierdută, învinsul dacă a jucat bine, a avut victorii locale deci nu totul este pierdut.
Articolul se încheie cu mențiunea că rezultatele studiului vor fi publicate pe situl Institutului de Studii Strategice.
august 14, 2016 duminică at 12:50 am