Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Să jucăm GO în parcul „Eminescu” la „Biblioteca estivală”

Cu prilejul aniversării a 127 de ani de la decesul poetului naţional Mihai Eminescu, Biblioteca „V. A. Urechia” Galaţi a lansat „Biblioteca estivală”, care oferă gălăţenilor dornici de lectură, oportunitatea de a citi şi de a practica diverse jocuri în atmosfera relaxată din parcul „Eminescu”.

Anul acesta am avut şansa de a participa la o manifestare culturală deosebită – „deschiderea festivă”, gustată atât de public (format în mare majoritate din elevi), cât şi de oficialităţi. (foto 1)

Eu am ajuns un pic cam târziu, dar am mai prins puţin din recitalul fanfarei „Valurile Dunării” a Centrului Cultural „Dunărea de jos”.

Una dintre surprizele cele mai plăcute a fost prezenţa unei… extensii a librariei „Donaris” care permite achiziţionarea pe loc a cărţilor îndrăgite de cei mici şi mari în urma răsfoirii lor la bibliotecă. (foto 2)

După avanpremiera susţinută de fanfară a început slujba de pomenire, ţinută de părintele Eugen Drăgoi, pasionat de istorie şi unul dintre cei mai exigenţi cercetători din urbea noastră. (foto 3)

Au urmat alocuţiunile oficialităţilor în frunte cu Directorul Bibliotecii „V. A. Urechia”, domnul Zanfir Ilie, urmat de domnul Preşedinte Bacalbaşa, criticul Theodor Parapiru şi alţii, prilej cu care s-au lansat şi proiectele cultural educative de vacanţă.

Poeta Florina Zaharia, Directoarea Centrului Cultural şi colegul nostru de club Adi George Secară au oferit, printr-un moment liric, o apropiere de spiritul lui Eminescu.

În final şi copiii au încercat să marcheze, în felul lor, evenimentul (foto 4).

Odată „deschiderea festivă” finalizată au început discuţiile cu Ioana pentru a stabili care este cel mai potrivit mod de a folosi oportunitatea „Bibliotecii estivale” în interesul popularizării şi practicării celui mai interesant joc de formare şi strategie: GO.

Am eliminat tipul de manifestare care s-a desfăşurat anul trecut. Atunci ne-am întâlnit pentru o zi, cu mult succes, dar activitatea a trecut neobservată, deşi au fost 3 veterani (Laurenţiu Frangu, Mihai Culea şi cu mine) şi unul dintre elevii mei cei mai pasionaţi Iosif Ghimpu. Cum la ora respectivă erau mulţi copii curioşi eu m-am ocupat mai mult de popularizarea jocului iar domnul Frangu şi domnul Culea l-au luat la un antrenament serios pe Iosif. Am fost atât de preocupat de noii jucători încât am uitat să fac poze şi nici nu am apelat la Ioana, care, cu alt prilej, a realizat imagini de o calitate decentă. Astfel, activitatea nu a avut nici o „dovadă”, în afară de memoria celor implicaţi.

Anul acesta am pornit de la ideea de a lăsa nişte jocuri şi nişte table la colegii Ioanei de la „Biblioteca estivală”, cu scopul de a oferi celor care doresc posibilitatea de a juca o partidă sau de a face popularizare, după cum le vine la îndemână.

Am convenit ca cele două seturi de amidon plastifiat care au rămas la bibliotecă mai de mult să fie folosite la „Biblioteca estivală”, împreună cu 2 din cele 3 table 19x cu sigla clubului. Dar dezastru, Ioana nu găsea decât unul. În această situaţie m-am văzut nevoit să-i fac o vizită cu prilejul căreia am descoperit şi cel de-al doilea set, amestecat printre preţioasele seturi de sticlă. La acestea am adăugat 3 table 9x cu sigla clubului „Axis Libri”, destinate promovării GO-ului. Am făcut bagajul, care s-a dovedit a fi foarte uşor, drept care Ioana şi-a luat asupra ei dificila sarcină a transportului acestuia la destinaţie.

A doua zi, vineri, pe o căldură năucitoare (era atât de cald în etuva pusă la dispoziţie cu generozitate de Transurb încât am coborât şi am continuat pe jos), am trecut şi prin parcul „Eminescu”, să văd dacă au ajuns piesele. Ajunseseră, dar n-am stat să le dremeluiesc, am luat-o încet-încet spre casă, calculând cu grija traseul prin zone umbrite şi cu popasuri în locuri în care nu sunt persoane ciudate care urăsc aerul condiţionat.

Cum sâmbătă era închis şi duminică aveam alte probleme de rezolvat, Am reuşit abia luni să ajung din nou, pentru a aduce o dovadă în plus că sunt jocuri la „Biblioteca Estivală” din parcul „Eminescu”. (foto 5)

Cu acest prilej am aflat şi câteva detalii tehnice:

  • Programul     de luni până vineri 1000-1800

Sâmbătă închis

duminica 800-1300

  • Jocurile nu se vor da copiilor ci adulţilor care-i însoţesc.

Am mai constatat şi că lipsesc materialele promoţionale drept urmare am trimis Ioanei „regulamentul complicat” pentru regulamentul japonez (cu modificarea la regula „seki”-ului care era de la regulamentul chinezesc) şi o variantă a redusă a articolului „Câteva cuvinte despre GO” publicat pe site-ul Scolii Gimnaziale nr. 22 Galaţi.

Este remarcabilă pofta oamenilor de cultură în toate formele ei. Încă de la deschidere oamenii au invadat biblioteca, cei mai în vârstă ca să citească iar copiii ca să se joace.

În final vă invit să jucaţi GO sau să-l popularizaţi la „Biblioteca estivală” din parcul „Eminescu”. Într-un asemenea cadru generos simplul amuzament devine un act cultural.

 

Categories: Anunţuri, Promovare Tags: ,

Alex


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Arhive

Categorii