Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Cho Chikun vs Zen

După ce AlphaGo l-a îngenuncheat pe Lee Sedol, singurul meci care ar mai fi putut însemna ceva în competiția robot versus om, era cel contra lui Ke Jie. Cei realiști nu se îndoiesc de rezultat, dar mai există și nostalgicii, sau divinatorii, care privesc la number 1 ca la un zeu. Pentru ei mai este necesar acest meci pentru a dovedi că mașina a depășit omul și la Go. De fapt mai este necesar și pentru că practic Ke Jie este încă primul în clasament.

Dar din diverse motive, necunoscute nouă, mirenilor, acest meci întîrzie. Și pentru că în afară de AlphaGo, copilul minune adoptat de Google, există pe piață și bătrînii Goului electronic, care deși sînt aproape, încă nu au depășit nivelul profesioniștilor de top, iată că profesioniștii profită cît mai au timp, de supremația lor.

Noul meci care se anunță va fi o confruntare între Cho Chikun, care deși este o legendă vie a Goului, se află abia pe locul 166 în top, și Zen, care înainte apariția lui AlphaGo a fost alături de Crazy Stone unul dintre cele mai tari programe. Zen a profitat de tehnologia folosită în AlphaGo reușind victorii la profesioniști de top cu doar 2 pietre handicap, spre deosebire de cele cu 4 de acum cîțiva ani.

Acum se vor juca trei partide la paritate, regulament japonez, 6.5 puncte komi, timp de gîndire 2 ore + 3 x 60 secunde byoyomi.

Hardware:
CPU: 2 x Intel Xeon E5-2699v4 (44 cores/2.2 GHz)
GPU: 4 x nVidia Titan X (Pascal)
RAM: 128GB

Pentru a ne face o idee, trebuie să ne uităm și la numărul de procesoare folosit de AlphaGo. Pentru performanța maximă s-au folosit cam de 40 de ori mai multe procesoare și de 70 de ori mai multe procesoare grafice.  Diferența a făcut să coboare performanța cu vreo 500 de locuri în clasamentu Elo. Mai există și alți factori în ecuație, dar privind la acest factor important, puterea de calcul e de prevăzut că Cho are șanse reale de a învinge în toate cele 3 partide. Factorul uman  e posibil să joace un rol, deci putem asista la un scor de 2 la 1.  Fără îndoială, meciul lasă loc oricărui rezultat, așa că nu e exclus să avem surprize.

De aceea s-a și lansat un sondaj pe FB pentru a se vedea care este opinia noastră în privința scorului.  Intrați și votați. În acel articol este dată și adresa unui canal video unde pot fi vizionate partidele care se vor desfășura luna aceasta în zilele de 19, 20 și 23.

 

Categories: Ştiri Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive